Рада прийняла проект закону «Про сільськогосподарську кооперацію»: що відомо

13:19, 4 июня 2019
Передбачається врегулювати усі ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні.
Рада прийняла проект закону «Про сільськогосподарську кооперацію»: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України на пленарному засіданні 4 травня прийняла за основу законопроект №6527-д «Про сільськогосподарську кооперацію». Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроектом пропонується нова редакція Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», якою передбачається врегулювати усі ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті. 

Зокрема, пропонується відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу право самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності — з метою чи без мети одержання прибутку. Відповідно, пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми  сільськогосподарський кооператив.

«Документ передбачає поступовий перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми, а саме передбачено, що сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативі та кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворені відповідно до Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» до набрання чинності цим Законом, які зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, зберігають усі права та обов’язки, які вони мали на момент набрання чинності цим Законом, до моменту їх перереєстрації, але не більш як три роки. Протягом цих трьох років ці сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, а також кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворені відповідно до Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» до набрання чинності Законом, мають бути перереєстровані, відповідно, у сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські кооперативні об’єднання», — йдеться у повідомленні. 

Проектом, на відміну від чинного регулювання відповідних відносин, пропонується усунути невиправдані обмеження та надати додаткові можливості для розвитку сільськогосподарських кооперативів. Зокрема, сільськогосподарські кооперативи, які діють з метою одержання прибутку (незалежно від обраного виду діяльності), матимуть право здійснювати операції з особами, які не є членами або асоційованими членами таких кооперативів, за умови, що сумарна вартість таких послуг та операцій не перевищує 20 відсотків виручки кооперативу, та не матимуть обмежень щодо переходу права власності на продукцію своїх членів.

Законопроектом також передбачена можливість утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативних об’єднань  так званих кооперативів другого рівня, які поширені у світі.

Новою редакцією Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» пропонується на законодавчому рівні закріпити та розкрити зміст таких принципів утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативів (сільськогосподарських кооперативних об’єднань): добровільність та відкритість членства у сільськогосподарському кооперативі, сільськогосподарському кооперативному об’єднанні; демократичність; обов’язковість участі члена сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського кооперативного об’єднання у його господарській та іншій діяльності; автономність і незалежність; сприяння розвитку сільськогосподарської кооперації (освіта, навчання, інформація); співпраця між кооперативами; врахування інтересів територіальної громади.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада планує розглянути питання імпічменту.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду