Закон про рієлторську діяльність має корупціогенні ризики: висновок НАЗК

15:01, 14 июля 2020
Вимога отримання надмірної кількості дозвільних документів може зашкодити розвитку бізнесу та призвести до значних втрат та ризиків.
Закон про рієлторську діяльність має корупціогенні ризики: висновок НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект «Про рієлторську діяльність в Україні» № 3618 має численні корупціогенні ризики. Про це йдеться у висновку антикорупційної експертизи Національного агентства з питань запобігання корупції, опублікованому прес-центром НАЗК.

Так, проект закону покликаний окреслити правові засади рієлторської діяльності, зокрема створення організації, що регулюватиме ринок нерухомості, визначатиме правовідносини між рієлторами та їхніми клієнтами, а також регламентуватиме операції з нерухомістю.

Відповідно до висновку антикорупційної експертизи, цей проєкт Закону містить такі корупціогенні чинники:

  • Положення про обов’язковість отримання рієлторських послуг порушує гарантоване Конституцією України та цивільним законодавством право власника щодо вільного володіння, користування та розпорядження своїм майном на власний розсуд.
  • Наділення Національної федерації фахівців у сфері рієлторської діяльності функціями контролю за дотриманням засад ведення рієлторської діяльності та дотриманням законодавства про рекламу може призвести до виникнення корупційних схем.
  • Надання Національній федерації як громадській організації можливості бути власником, адміністратором та держателем Єдиної інформаційної бази даних у сфері рієлторської діяльності є незаконним та може призвести до корупційних правопорушень в частині адміністрування та розпорядження даними бази.
  • Вимога отримання надмірної кількості дозвільних документів може зашкодити розвитку бізнесу та призвести до значних втрат та ризиків.
  • Невичерпний перелік обов’язків рієлторів створює загрозу ухвалення суб’єктивних рішень та розширює дискреційні повноваження органів рієлторського самоврядування.

У НАЗК зазначили, що висновок експертизи проекту закону із рекомендаціями Агентство надасть Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку для суттєвого доопрацювання та вдосконалення відповідних положень документа.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що законопроект про рієлторську діяльність обмежує права власників нерухомості. 

Окрім того, законопроект про рієлторську діяльність покладає додаткові обтяження на власників майна: аналіз Центру політико-правових реформ. 

Нагадаємо, ГНЕУ попереджає, що українцям можуть заборонити відчужувати майно без рієлтерів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді