Рада розглядає законопроекти щодо діяльності третейських судів, трансляція

12:59, 3 декабря 2020
Загалом на порядку денному - 45 питань.
Рада розглядає законопроекти щодо діяльності третейських судів, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 3 грудня, Верховна Рада проводить пленарне засідання. 

На засіданні планується розглянути у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю», № 4131.

Також до розгляду у другому читанні заплановані:

- проект Закону «Про внутрішній водний транспорт», №1182-1-д;

- проект Закону «Про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності», №3668;

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», №2458.

Серед законопроектів, запланованих до розгляду у першому читанні:

- «Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України"», №3403;

- «Про внесення змін до статті 59-1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», №3034а;

- «Про систему громадського здоров’я», № 4142;

- «Про внесення змін до закону України "Про освіту" щодо забезпечення якості навчальної літератури», №3900;

- «Про правила відбування адміністративного арешту», № 3047а.

- «Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення дії попередніх редакцій норм зазначеного Закону», №2141;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення», № 4107;

- «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж», № 3755;

- проекти Закону «Про державний екологічний контроль», №3091 і 3091-1.

Верховна Рада планує розглянути три законопроекти, що стосуються діяльності третейських судів.

Повторно у першому читанні буде розглядатися проект Закону «Про внесення змін до статті 34 Закону України "Про статус народного депутата України"», №3644-д.

Окрім того, планується включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державний службі», №4096.

На цей день у порядку денному заплановані проекти постанов, що стосуються діяльності Верховної Ради та забезпечення роботи народних депутатів.


15:26 Головуючий закрив пленарне засідання.


15:20 Постановою тимчасово у період з 1 по 31 грудня 2020 року установлено місячний фонд для оплати праці помічників-консультантів народного депутата України в розмірі 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2020 року.

15:19 Верховна Рада 237 голосами прийняла Постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України" (щодо оплати праці помічників-консультантів народного депутата України в грудні 2020 року)» №4449.


15:10 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення дії попередніх редакцій норм зазначеного Закону №2141 доповіла народний депутат Галина Третьякова. Вона обгрунтувала необхідність прийняття законопроекту та зазначила, що цим проектом пропонується повернути редакції частини другої статті 13 та частини четвертої статті 63 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” у відповідність до попередньої редакції (станом до 13.11.2016 року), і тим самим зняти соціальну напругу та мінімізувати соціальні протести, які виникли у суспільстві.

Реалізація даного законопроекту потребує додаткові витрати з Державного бюджету, за попередніми розрахунками, у розмірі 14,8 млрд. грн.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Максим Березін доповів рішення Комітету, який, зважаючи на те, що прийняття проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення дії попередніх редакцій норм зазначеного Закону №2141 матиме вплив на показники Державного бюджету України, значно збільшуючи його витрати, рекомендує Верховній Раді повернути законопроект на доопрацювання.

За результатами голосування законопроект 253 голосами прийнято за основу.


14:59 Верховна Рада прийняла Постанову «Про внесення змін до Положення про помічника-консультанта народного депутата України та Постанови Верховної Ради України "Про фінансове забезпечення діяльності народного депутата України" №3645.

Проект Закону про внесення змін до розділу II "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо призначення на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі №4227 доповіла народний депутат Галина Янченко. Вона зазначила, що метою проекту є забезпечення належної організації роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема обрання на п’ять років заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект 281 голосом прийнято за основу і 289 голосами - в цілому.


14:44 За результатами голосування законопроект 239 голосами було прийнято за основу і 235 голосами - в цілому.


14:40 Він зазначив, що прийняття проекту закону сприятиме удосконаленню порядку розподілу народним депутатом України загального фонду, встановленого йому на оплату праці помічників-консультантів народного депутата України (з урахуванням потреби в коштах на виплату грошової компенсації за невикористані дні щорічної основної та додаткової відпусток).

14:33 Доопрацьований Проект Закону про внесення змін до статті 34 Закону України "Про статус народного депутата України" №3644-д доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко.


14:22 За результатами голосування законопроект 301 голосом прийнято за основу та 303 голосами - в цілому.


14:20 Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів” щодо державного захисту військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України під час виконання ними завдань за призначенням №4186 доповів народний депутат Василь Мокан. Він обгрунтував необхідність прийняття законопроекту неврегульованістю питань державного захисту життя, здоров’я, житла і майна військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України законодавством.

Доповідач зазначив, що правовідносини, покликані регулювати діяльність ССО, лише частково регулюються чинними нормативно-правовими актами. Тому з огляду на те, що ССО не мають аналогів в Україні, несуть великі ризики щодо збереження життя та здоров’я особового складу, виконують специфічні завдання в різній обстановці, не лише в умовах правового режиму воєнного стану та особливого періоду, а й у мирний час, за межами національної юрисдикції України, постає необхідність надання гарантій державного захисту військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та їхніх близьких родичів.

Заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу і в цілому.


14:12 242 голосами народні депутати підтримали прийняття законопроекту за основу.


14:10 Пов’язаний проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з прийняттям Закону України "Про правила відбування адміністративного арешту" №3048а доповів голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник.

Метою законопроекту є удосконалення законодавства України про адміністративні правопорушення в частині застосування та відбування адміністративного арешту як виду адміністративного стягнення; порядку здійснення приводу та призупинення строку відбування адміністративного арешту, з метою реалізації положень проекту Закону «Про правила відбування адміністративного арешту».

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Парламенту прийняти законопроект за основу.


13:59 Законопроект 229 голосами прийнято за основу


13:55 Проект Закону про правила відбування адміністративного арешту №3047а доповів голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник. Він зазначив, що метою законопроекту є удосконалення законодавства у сфері відбування адміністративного арешту. Проектом пропонується визначити порядок відбування особою адміністративного арешту в ізоляторі тимчасового тримання, затвердити порядок поміщення та розміщення осіб до ізоляторів тимчасового тримання, визначити права та обов’язки заарештованих осіб, їх матеріально-побутове та медичне забезпечення (заарештовані особи тримаються у камерах площею не менше 4 кв. м. у розрахунку на одну особу, забезпечуються постільними речами, столовими приборами, милом, миючими засобами, щоденним триразовим безкоштовним харчуванням тощо).


13:29 240 голосами законопроект прийнято в цілому.


13:27 Народні депутати розглянули правки до підготовленого до розгляду у повторному другому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг №2458.


13:25 Після короткого обговорення законопроект 260 голосами прийнято за основу.


13:20 Депутати включили до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі №4096.

Законопроект доповіла народний депутат Галина Третьякова.

Метою законопроекту забезпечення ефективного функціонування державних органів України та впровадження гнучкого підходу у врегулюванні граничного віку перебування на державні службі, відповідно до практики законодавства країни членів Європейського Союзу та Конституції України.

Законопроектом передбачається внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо можливості, повторного призначення на один рік  державного службовця, який досяг пенсійного віку без обов’язкового проведення конкурсу щорічно.


13:14 252 голосами «за» законопроект прийнято за основу.


13:02 Єдиним шляхом вирішення питання стосовно неузгодженості положень Митного кодексу та Закону "Про стандартизацію", зазначив доповідач, є прийняття законопроекту. Набрання чинності законом пропонується встановити через один рік з дня його опублікування.


13:00 Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію" №2477 доповідає народний депутат Мар’ян Заблоцький. Він зазначив, що метою законопроекту є приведення Митного кодексу у відповідність до Закону України "Про стандартизацію" у частині дотримання принципу добровільності застосування міжнародних, національних та галузевих стандартів, а також стандартів і технічних умов, прийнятих підприємствами, установами та організаціями.


12:10 У пленарному засіданні оголошено перерву.


12:05 Народні депутати 264 голосами «за» підтримали законопроект за основу.


11:59 Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


11:50 Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів №3946 доповів Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Він зазначив, що метою законопроекту є врегулювання питань, пов’язаних з деталізацією та чітким визначенням предмета кримінального правопорушення та посиленням кримінальної відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів.


11:47 Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Кримська платформа».


11:45 За результатами голосування законопроект 309 голосами прийнято за основу.


11:44 Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


11:41 Андрій Осадчук зазначив, що законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) окремою статтею, якою встановити відповідальність за недодержання строків надання відповіді на звернення/запит депутата місцевої ради, а також надання неправдивої чи неповної інформації на таке звернення/запит. Запропонована редакція нової статті КУпАП складена за аналогією до ст. 18819 КУпАП, що стосується відповідальності за порушення при відповіді на звернення/запит народного депутата України.


11:32 Він обгрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що  «посадові особи місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування не завжди належним чином реагують на звернення і запити депутатів місцевих рад. Непоодинокими є грубі порушення встановлених законом строків надання відповіді, надання неповної інформації чи навіть відкрите ігнорування звернень і запитів депутатів місцевих рад. При цьому законодавство не встановлює адміністративної відповідальності за ненадання або несвоєчасне надання відповіді на звернення/запит депутата місцевої ради».


11:30 Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог депутата місцевої ради №3381 доповів народний депутат Андрій Осадчук.


11:26 288 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому проект Закону про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності №3668.


11:20 Верховна Рада 303 голосами прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю №4131. 


11:17 Народні депутати розглядають правки до проект Закону про внутрішній водний транспорт №1182-1-д.


11:14 Законопроект за результатами голосування не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу і 226 голосами направлений на доопрацювання.


11:12 Під час обговорення народні депутати висловили чимало зауважень до законопроекту і пропонували направити його на доопрацювання.


11:11 Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу. Необхідність прийняття законопроекту він обґрунтував низькою якістю навчальної літератури, зокрема шкільних підручників та посібників, які містять дискримінаційні вислови та зображення (випадки дискримінації на підставі статі, раси, етнічного походження, стану здоров’я, складу сім’ї тощо).


11:08 Мету законопроекту пропонується реалізувати за рахунок виконання таких завдань: запровадження визначення навчальної літератури та визначення критеріїв, яким вона має відповідати; удосконалення розподілу повноважень щодо наукового та методичного забезпечення освіти; визначення підходів до забезпечення якості навчальної літератури шляхом її експертизи.


10:59 Проект Закону про внесення змін до закону України "Про освіту" щодо забезпечення якості навчальної літератури №3900 доповіла народний депутат Інна Совсун. Доповідачка зазначила, що законопроект розроблений з метою встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовуються у закладах повної загальної середньої освіти, та механізму перевірки дотримання цих вимог.


10:51 За результатами голосування законопроект 267 голосами прийнято за основу і 261 голосом - в цілому.


10:46 Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Гурін доповів рішення Комітету, який рекомендує за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.


10:40 Законопроектом пропонується викласти в новій редакції ч. 1 ст. 591 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та визначити, що врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів здійснюється відповідно до Закону України "Про запобігання корупції". 


10:38 Проект Закону про внесення змін до статті 59-1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів №3034а доповів народний депутат Андрій Осадчук. Ві зазначив, що у проекті мова йде про врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів та вирішення існуючих колізій у законодавстві.


10:35 Народні депутати 271 голосом підтримали законопроект за основу.


10:29 Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за наслідками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.


10:20 Проект Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" №3403 доповів народний депутат Василь Мокан. Він зазначив, що законопроект передбачає на законодавчому рівні врегулювати питання передачі боєприпасів, що підлягають утилізації, закладам фізичної культури та спорту, у структурі яких відповідно до їх власних статутів є відділення зі стрільби кульової та/або біатлону.


10:09 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада прийняла закон щодо захисту дітей-сиріт.

Також парламент прийняв закон щодо закупівлі природного газу.

Додамо, що Рада посилила відповідальність за продаж електронних сигарет дітям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси