Стефанчук повідомив, що Рада повинна спрямувати свою діяльність на підвищення якості законодавства

20:10, 1 марта 2021
За його словами, також потрібно систематизувати законодавство.
Стефанчук повідомив, що Рада повинна спрямувати свою діяльність на підвищення якості законодавства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України має спрямовувати свою діяльність на систематизацію та підвищення якості законодавства. На цьому закцентував Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій, передає офіційний сайт Парламенту.

«Сьогодні в Україні чинними є понад один мільйон нормативно-правових актів, які мають різну юридичну силу, дублюють чи взаємосуперечать одне одному. А законодавство — це, мабуть, єдина сфера, де не працює філософський закон переходу кількості в якість. Навпаки: чим більша кількість нормативно-правових актів, тим нижча їх якість. Ми вперше запровадили систему планування роботи Верховної Ради України, що цього року вилилась у План законопроектної роботи, який ми схвалили 2 лютого 2021 року», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, не завжди законопроекти, що увійшли до цього Плану, потрапляють до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України.

«Тому прошу голів комітетів налагодити свою роботу таким чином, щоб ми своєчасно отримували на розгляд усі передбачені цим планом законопроекти», — висловив прохання Перший віцеспікер Парламенту України.

Також Руслан Стефанчук наголосив на необхідності якнайшвидше розглянути законопроект «Про дерадянізацію законодавства України» (реєстр. № 4284) та визнати такими, що не застосовуються на території України, майже 1500 законодавчих актів, а також доручити провести відповідну роботу з цього питання Кабінету Міністрів України.

«Хочу нагадати, що сьогодні в Україні не скасовано та діє, за різними оцінками, від 10 до 25 тисяч нормативно-правових актів Союзу РСР та Української РСР. Зокрема, відповідно до чинного Житлового кодексу Української РСР, ми досі продовжуємо втілювати в життя ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства. Така неузгодженість законодавства, з-поміж іншого, створює перешкоди в роботі нашої судової системи», — зазначив він.

Крім цього, Перший заступник Голови Верховної Ради України розповів про нагальність прийняття Парламентом України законопроекту про засади правотворчої діяльності.

«Цей законопроект покликаний раз і назавжди утвердити правила правотворчості в Україні із моменту планування, розробки, прийняття та моніторингу за тими актами, які приймає Парламент України», — додав політик.

Насамкінець Руслан Стефанчук нагадав, що в ніч з 27 на 28 березня 2021 року заплановане чергове переведення годинників на літній час.

«Тому я звертаюсь з проханням підтримати у середу у першому читанні законопроект «Про обчислення часу в Україні» (реєстр. № 4201). Ми маємо раз і назавжди прибрати з України таке явище як переведення сезонного часу, користь від якого недоведена, а шкода очевидна», — зазначив Перший віцеспікер Парламенту України.

Раніше «Судово-юридична газета» розповіла, як переведення годинників створює проблеми в судовій практиці та роботі технічних приладів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді