Законопроекти про місцепроживання громадян в ОРДЛО та захист внаслідок агресії проти України: Рада проводить засідання, трансляція

10:01, 19 ноября 2021
У порядку денному ряд важливих законопроектів.
Законопроекти про місцепроживання громадян в ОРДЛО та захист внаслідок агресії проти України: Рада проводить засідання, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п'ятницю, 17 листопада, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, яке розпочнеться «годиною запитань до Уряду» про стан охорони державного кордону України з Республікою Білорусь та протидію потенційній кризі на державному кордоні України з нелегальними мігрантами. Про це повідомляє офіційний вебпортал парламенту України.

На засіданні також планується розглянути проект Постанови «Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей – Державної служби України у справах дітей», №6135.

Планується розглянути у другому читанні законопроекти, серед яких:

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», №4358;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», №4564;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині», №5831;

- «Про антидопінгову діяльність у спорті», №5099;

- «Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо спорту ветеранів України», №5526;

- «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів)», №3881.

Окрім того, повторно з пропозиціями Президента України планується розглянути Закон «Про віртуальні активи», №3637.

Для розгляду у першому читанні заплановані, зокрема:

- проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" щодо підприємств водопровідно-каналізаційного господарства», №6060;

- проект Закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей», №61046104-1;

- проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках», №5865;

- «Про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні»», №5110.

У порядку денному також ряд ратифікаційних законопроектів.


13:17 Головуючий закрив пленарне засідання.


12:43 Народні депутати виступають із заявами, повідомленнями та пропозиціями.


12:30 Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко оголошує депутатські запити.


11:21 У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.


11:20 Народні депутати 292 голосами підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви з 12.00. до 12.30., в режимі розгляду працювати до 12.30, з 12.30 до 13.00 оголосити депутатські запити, з 13.00 - виступи народних депутатів у "Різному".


11:11 Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Софія Федина, Сергій Шахов і Микола Тищенко.


11:09 На цьому "Година запитань до Уряду" завершилася.


10:53 На запитання депутатських фракцій і груп відповідають прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.


10:28 Міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп щодо поєднання торгово-економічного партнерства з Білоруссю і, зокрема, поставок електроенергії, будівництва захисних споруд на кордоні; фінансування та забезпечення облаштування українсько-білоруського кордону; забезпечення прозорого використання коштів, виділених з державного бюджету на облаштування державного кордону; виконання договору з ЄС про реадмісію та готовності пунктів тимчасового перебування незаконних мігрантів; правового забезпечення діяльності прикордонників; міжнародної співпраці у питаннях врегулювання міграційної кризи на кордоні; термінів прийняття підзаконних актів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї прикордонниками; створення і діяльності штабу з врегулювання питань, пов’язаних з міграційною кризою; інформації про нібито випадки нелегального проникнення мігрантів з Республіки Білорусь на територію України.


10:06 Головуючий надав слово для виступу Міністру внутрішніх справ Денису Монастирському. Він повідомив, що влаштована Російською Федерацією міграційна криза на польсько-білоруському і литовсько-білоруському кордонах сьогодні триває. Ключовим завданням він назвав зупинку масового потоку мігрантів з Білорусі.

 «В усьому світі нарешті зрозуміли, що ця криза створена штучно і нею керують спецслужби країни-агресора Російської Федерації. Тисячі мігрантів намагаються проривати кордон Польщі під супроводом білоруських військових. На цей час вже постраждало 15 польських правоохоронців і прикордонників.

Можна спрогнозувати, що в Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію наповну та завдати максимальної репутаційної шкоди як Європейському Союзі, так і нашій державі. Отже, ми не виключаємо можливісті, що Росія зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь великої кількості нелегальних мігрантів. До цієї ситуації ми готуємося грунтовно - будуємо систему реагування на виклики, консолідуємо державні інституції, громадськість, міжнародну спільноту», - зазначив Міністр.

Денис Монастирський запевнив усіх: ситуація на кордоні з Республікою Білорусь, протяжність якого 1084 км, сьогодні контрольована та стабільна. «Наше ключове завдання стримати і зупинити можливий масовий потік нелегальних мігрантів, не дати їм потрапити на територію України. У чіткій координації з українськими розвідувальними органами ми вже прорахували можливі напрямки перетину кордону мігрантами, відпрацювали найбільш вірогідний сценарій дій мігрантів, спланували застосування наших сил і засобів», - повідомив урядовець.

Денис Монастирський поінформував про те, що вже зроблено конкретно. Зокрема, здійснено оперативно обстеження та паспортизацію прикордонної території з точки зору об’єктивної обстановки та ризиків, визначені найбільш вразливі ділянки державного кордону. За його словами, нині вже визначено до десяти потенційно вразливих ділянок, загальна протяжність яких складає близько 270 км. Він також поінформував про проведене засідання РНБО, під час якого чітко визначено напрямки, сили та засоби, які необхідні для адекватного реагування на даний виклик.

Денис Монастирський зазначив, що у державний бюджет необхідно закласти кошти на наступний рік для облаштування державного кордону з Республікою Білорусь і Російською Федерацією. «Саме це є запорукою того, що ми будемо у безпеці», - наголосив урядовець.

Ключовим завданням урядовець назвав зупинку масового потоку мігрантів з Білорусі.

Міністр поінформував про вжиті конкретні заходи на західному кордоні України.

Денис Монастирський зазначив, що у державний бюджет необхідно закласти кошти на наступний рік для облаштування державного кордону з Республікою Білорусь і Російською Федерацією. «Саме це є запорукою того, що ми будемо у безпеці», - наголосив урядовець.

Міністр відповідає на запитання депутатських фракцій і груп.  


10:05 Головуючий повідомив, що за пропозицією депутатських фракцій і груп члени Уряду відповідатимуть на запитання про стан охорони державного кордону України з Республікою Білорусь та протидію потенційній кризі на державному кордоні України з нелегальними мігрантами.


10:04 Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.


10:03 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Бюро економічної безпеки отримало власну підслідність: Рада ухвалила відповідний закон.

Крім того, Рада ухвалила закон про адміністративну процедуру: які грошові стягнення та заходи впливу будуть застосовуватися.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду