Стало відомо, які «сюрпризи» готують співвласникам багатоквартирних будинків із 1 травня

15:35, 27 января 2020
До 1 травня 2020 року співвласники усіх багатоквартирних будинків мали б обрати модель організації договірних відносин з надавачами комунальних послуг.
Стало відомо, які «сюрпризи» готують співвласникам багатоквартирних будинків із 1 травня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Співвласникам багатоквартирних будинків із 1 травня 2020 року готують низку змін у отриманні комунальних послуг. Про це повідомляє засновниця Школи ефективного ОСББ Марія Осипчук на своїй сторінці в Facebook.

Так, саме до 1 травня 2020 року співвласники усіх багатоквартирних будинків мали б обрати модель організації договірних відносин з надавачами комунальних послуг.

«Якщо ж до цієї дати співвласники не визначаються з моделлю договору на комунальні послуги (всі, крім електричної енергії та природного газу), то з ними будуть укладені індивідуальні договори. Плата за такими договорами буде складатися з плати за спожитий обсяг послуги та плати за абонентське обслуговування. За цим договором надавач послуги не буде здійснювати утримання мереж будинку, тож не буде відповідальний за їх стан. Він буде відповідати лише за якість послуги на вводі в будинок. Якщо ця послуга не дійде до квартири споживача або дійде, але поганої якості, споживач все одно буде зобов’язаний оплатити її в повному обсязі», — зазначила Осипчук.

Чи мають співвласники до 1 травня створити ОСББ або залучити управителя?

Марія Осипчук зазначає, що немає ніяких норм, які б зобов’язували співвласників визначити форму управління будинком саме до цієї дати.

«Але враховуючи той факт, що після 1 травня 2020 року, з моменту переукладення договорів, надавачі послуг не будуть відповідальні за стан внутрішньобудинкових мереж будинку, якщо співвласники не визначать хто має їх утримувати (ОСББ, управитель або інша уповноважена особа), у будинку може виникнути аварійна ситуація, яку ніхто не буде ліквідовувати. В той же час, навіть якщо через таку ситуацію послуга не дійде до вашої квартири, якщо надавач послуги зможе довести, що він надав таку послугу до будинку, її доведеться оплачувати в повному обсязі», - повідомила Марія.

«Тож якщо вам не байдужа доля вашого будинку і ви хочете жити комфортно – саме час створити ОСББ або залучити управителя. Це потребує не так багато часу та коштів у порівнянні з тим, скільки коштів може потребувати ліквідація аварійної ситуації та капітальні ремонти з усунення її наслідків», - резюмувала засновниця Школи ефективного ОСББ.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про покарання, яке призначать за неправильне оформлення документів на субсидію.

А також про те, які зміни чекатимуть субсидіантів у 2020 році. На сьогодні Кабінет міністрів планує виплачувати фінансову підтримку тим українським сім'ям, які витрачають на оплату комунальних послуг понад 15% своїх доходів, а після опалювального сезону це буде 20%.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде