Хто кого: як домашні улюбленці можуть захворіти на COVID-19

01:00, 8 декабря 2021
У світі фіксують чимало випадків COVID-19 у тварин.
Хто кого: як домашні улюбленці можуть захворіти на COVID-19
Джерело фото: life.pravda.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Домашні тварини, як і люди, можуть заразитися COVID-19. Перший випадок COVID-19 у собаки був зафіксований в Гонконзі. З’ясувалося, що собака заразився від господарів, які були інфіковані, – повідомляє «Українська правда».

У світі також фіксують чимало випадків COVID-19 у диких тварин у зоопарках.

Незабаром стало відомо ще про кілька випадків зараження тварин по всьому світу. Майже всі ці тварини контактували з хворими людьми.

Як тварини заражаються COVID-19

На початку пандемії COVID-19 існувала гіпотеза, що домашні тварини, зокрема коти, є переносниками вірусу. Людям рекомендували менше контактувати з тваринами і навіть розвішували оголошення з перекресленими котами.

Це призвело до того, що у паніці деякі господарі почали позбуватися котів, відносити їх у притулки та навіть  виганяти на вулицю.

Але, як потім з’ясувалося, ризик заразитися COVID-19 від кота та собаки для людини – мінімальний. Навпаки, хвора людина швидше може передати інфекцію домашній тварині.

Чутки про «заразних» котів, найімовірніше, з’явилися через те, що природа коронавірусу – зоонозна, тобто може переходити від тварин до людей, зокрема, від кажанів.

У світі фіксувалося чимало випадків COVID-19 у диких тварин, які знаходилась в зоопарках.

Перший випадок COVID-19 у собаки був зафіксований в Гонконзі, хворобу діагностували у літнього померанського шпица. З’ясувалося, що собака заразився від господарів, які були інфіковані.

Згодом собака помер, однак власниця собаки не дозволила зробити розтин, щоб дізнатися причину його смерті.

Незабаром стало відомо ще про кілька випадків зараження тварин по всьому світу. Майже усі ці тварини контактували з хворими людьми.

Тому експерти прийшли до думки, що це люди передають тваринам вірус, а не навпаки, - пише The New York Times.

«Сьогодні не зафіксовано жодного випадку, щоб собаки чи кішки поширювали вірус серед людей», – каже Елізабет Леннон, ветеринар з Університету Пенсільванії.

Українські ветеринари також впевнені, що ймовірність заразитися від домашньої тварини дуже низька.

«Згідно з даними, які я маю, загроза заразитися від кота дуже низька. Особливо, якщо більшість домашніх котів не виходять з дому та контактують лише з власником. Їм навіть заразитися немає від кого, крім як від господаря, його гостей та родичів», – каже анестезіологиня-реаніматологиня ветеринарної клініки «А-вет» Аліна Коваленко.

В одному дослідженні вчені протестували на COVID-19 76 домашніх тварин, господарі яких захворіли. Позитивний тест був у 17,6% котів та 1,7% собак. З інфікованих домашніх тварин 82,4% не мали жодних симптомів.

Усі випадки захворювання  були надзвичайно легкими. У тварин або зовсім не було симптомів або вони були дуже слабкими. Вони переважно одужували  без лікування.

Деякі домашні тварини можуть піддаватися особливо високому ризику зараження вірусом. Доктор Леннон та її колеги нещодавно виявили собаку з ослабленим імунітетом, який переносив хворобу важко.

«Звичайно, це один випадок, але він дійсно показує, що COVID-19 не однаково протікає у всіх домашніх тварин, як і не у всіх людей», – говорить Леннон.

Також «Судово-юридична газета» писала, що в Україні встановлено новий рекорд вакцинування.

Додамо, що ми повідомляли, яка різниця між COVID-сертифікатом та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію.

Крім того, вакциновані препаратом CoronaVac отримають COVID-сертифікат.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду