Як вирішувати проблему оподаткування цифрової економіки

14:10, 4 декабря 2018
Міжнародний форум з питань оподаткування IT та телекомунікаційних компаній в сучасних умовах цифрової економіки організували у Києві.
Як вирішувати проблему оподаткування цифрової економіки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Діджиталізація економіки ставить під загрозу стійкість та справедливість української податкової системи, але такий виклик може бути подолано лише на міжнародній основі. У цьому переконана Наталія Блажівська, президент Міжнародної фіскальної асоціації (International Fiscal Association Ukraine), що, разом з Legal High School, Палатою податкових консультантів, Національною асоціацією адвокатів України та Асоціацією податкових радників, організували 30 листопада у Києві Перший Податковий Цифровий Форум - First Tax Digital Forum.

За словами Наталії Блажівської, IFA Ukraine вже розпочинає активну роботу над пошуками інструментів врегулювання правових викликів, які несе в собі діджиталізація економіки. Адже правові аспекти, що випливають з діджиталізації, є складними технічно, і в різних країнах існують різні погляди щодо можливих шляхів удосконалення інструментів міжнародного оподаткування різноманітних цифрових операцій.

Наприклад, вже стало відомо, що в штаті Огайо (США) вже експериментують з криптовалютами для сплати податків. І щодня надходить нова інформація, яку варто аналізувати в контексті того, що Україна має підстави для активного розвитку ІТ-технологій і потребує більш чіткого регуляторного та законодавчого поля для розвитку цієї сфери.

Під час першого Tax Digital Forum в Україні лунали думки як міжнародних, так і національних експертів, які представляють відповідні галузі бізнесу, що вже сьогодні працюють з новітніми технологіями, шукають шляхи вирішення проблем в контексті діючого законодавства.

На думку Секретаря Великої Палати Верховного Суду Всеволода Князєва, потреба в таких заходах існувала вже давно. Мова йде про четверту індустріальну революцію, і вже не секрет, що велика кількість підприємців з Європи, США переводять свої фактичні виробничі можливості до України. Але ми повинні стимулювати, щоб саме національні підприємці та їхні ідеї розвивалися, щоб це приносило податки до українського бюджету.

«Сьогодні акценти розставляються по-різному. Деякі учасники конференції наполягають на тому, що спочатку треба створити податкове регулювання цих відносин, а потім під нього вже буде розвиватися економіка. Я вважаю, що варто йти дещо іншим шляхом. Спочатку потрібно дати можливість розвинутися цьому сектору економіки, не здійснюючи тиск надто високими податками, а вже згодом думати про його справедливе оподаткування для наповнення бюджету», — переконаний Всеволод Князєв.

«Сьогодні багато різних цифрових операцій, які здійснюються в Україні, приносять економічну користь бюджетам інших країн.. Наприклад, з додатку Uber, який ми використовуємо для швидкого пересування містом, і сплачуємо карткою, що закріплена в телефоні, український бюджет не отримує жодної копійки. І таких прикладів існує чимало, адже, на жаль, в даному питанні відсутнє законодавче регулювання», — відзначила Наталія Блажівська.

Президент IFA Ukraine переконана: на національному рівні питання оподаткування іноземних компаній вирішити неможливо. Для цього потрібно залучати міжнародні інструменти.

Ще кілька років тому на порядку денному було питання електронного урядування, з деякою обережністю звикали до термінів «електронний цифровий підпис» та «електронний договір». А сьогодні мова йде вже про інші ще новітніші явища: оподаткування різноманітних хмарних технологій та їхню користь для бюджетів конкретних країн.

«Виклики цифрової економіки - це, насамперед, їхній глобальний характер, а також, по суті, відхід від класичних знарядь праці і продуктивності. Тобто немає великих матеріальних активів чи капітальних видатків на тих ринках, де фактично ця економіка здійснюється і ці продукти продаються», — переконаний заступник Міністра фінансів України Сергій Верланов.

Суддя-спікер Шостого апеляційного адміністративного суду Оксана Епель відзначає: проблема законодавчого врегулювання цифрових правовідносин та їхнього оподаткування поглиблюється відсутністю подібної судової практики в Україні.

«Тому цікаво, яким чином контролюючий орган зможе перевірити правильність обрахування, наприклад, ПДВ з цих правовідносин. Є база для оподаткування, і для того, щоб її перевірити, треба мати первинні документи. Але яким чином вони будуть складатися? Також постане питання додаткової ІТ-освіти, тому що розібратися в цих складних технологіях, не маючи відповідного досвіду та освіти, не розуміючи, що насправді відбувається, яким чином формуються і надаються ці послуги, буде вкрай складно. Але робити це треба вже зараз, усвідомлюючи наперед, що Україна рухається швидкими темпами у розвитку технологій, а тому контролюючі органи будуть зобов’язані контролювати і ці сфери правовідносин. Тому я вважаю, що шляхом проведення таких актуальних заходів треба звертати увагу і відповідних фахівців, і суб’єктів владних повноважень, і всіх учасників ринку цих правовідносин у сфері ІТ-технологій на вдосконалення і законодавства, і його застосування, і пошук шляхів вирішення наявних проблем», — додала Оксана Епель.

Президент IFA Ukraine Наталія Блажівська впевнена: такі заходи, як Tax Digital Forum, допоможуть пришвидшити розуміння сучасного бізнес-контексту різноманітних цифрових операцій задля правильного взаємовигідного правового регулювання таких операцій.. А для пошуку необхідних інструментів потрібно звірятися із міжнародними стандартами.

«Правова система є важливою, але сучасні економічні відносини є динамічнішими за право та законодавство. І на форумі було влучно сказано, що, навіть за відсутності чіткого правового регулювання, бізнес буде розвиватися у напрямку діджиталізації. Відповідно, державні органи мають докласти всіх інтелектуальних, управлінських, адміністративних зусиль задля того, щоб правове регуляторне поле відповідало реаліям сучасного бізнесу і не стримувало його розвиток, з одного боку, та створювало базу для користі для бюджету та економіки, з іншого», — резюмувала Наталія Блажівська.

Автор:
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки