Створено тимчасову слідчу комісію для розслідування зловживань в Укроборонпромі

17:22, 28 февраля 2019
Розкрадання майна державного концерну «Укроборонпром» стало предметом спеціального депутатського розслідування. Створено слідчу комісію.
Створено тимчасову слідчу комісію для розслідування зловживань в Укроборонпромі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 лютого 2019 року засоби масової інформації оприлюднили матеріали журналістського розслідування щодо зловживань у державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб.

У Національному антикорупційному бюро України заявили, що детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні, та нададуть їй належну оцінку. Також зазначили, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об'єктами розслідувань НАБУ.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Генеральна прокуратура України проводить ще з 2016 року слідство по багатьом постачальникам на підприємствах оборонного комплексу. Комітет Верховної Ради по боротьбі з корупцією провів екстрене засідання, на якому були присутні представники правоохоронних органів.

З урахуванням масштабу події Верховна Рада України затвердила постанову «Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації, щодо зловживань у державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб».

Депутати встановили, що повноваження Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки розповсюджуються на будь-які правопорушення в оборонній сфері, в тому числі у 2018–2019 роках.

Тимчасовій слідчій комісії доручено невідкладно провести розслідування за матеріалами, які були оприлюднені в засобах масової інформації з приводу закупівлі запчастин, комплектуючих та обладнання для підприємств ДК «Укроборонпром». Доручено також провести публічне засідання спільно з представниками Генеральної прокуратури України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро України, Міністерства оборони України, ДК «Укроборонпром» та інших посадових осіб щодо розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів зловживань в оборонній сфері.

Верховна Рада планує у найкоротший строк заслухати інформацію Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу на пленарному засіданні.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року депутатами вже вносився на розгляд проект постанови про створення депутатської робочої групи з питань об'єктивного розслідування фактів можливої причетності народного депутата України Пашинського С. В. та керівників державних підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром», до розкрадання майна та коштів цих підприємств.

Внесення такої постанови було пов’язане з тим, що у вересні 2016 року у засобах масової інформації почали з’являтися повідомлення про існування постійно діючих схем по виведенню коштів з обороту державних підприємств, які входять до складу ДК «Укроборонпром», на підприємства, які займаються відмиванням грошей.

Основними системними схемами називають, зокрема, такі, як залучення до виконання державних замовлень одних і тих самих компаній; штучне завищення обсягів податкового кредиту з ПДВ; проведення безтоварних операцій та подальше виведення грошових коштів у тіньовий сектор економіки через низку фіктивних підприємств тощо.

Але 03.10.2017 проект був знятий з розгляду.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси