Депутати взялися за удосконалення процедури імпічменту

12:40, 2 апреля 2019
Парламент хоче посилити контроль за діяльністю виконавчої влади.
Депутати взялися за удосконалення процедури імпічменту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Допоки невідомо, хто стане головою держави, кому він доручить відповідальну місію очолити Кабінет міністрів і яким буде новий склад уряду. А депутати вже думають, як удосконалити процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту і висловлення недовіри Кабінету міністрів. Про всяк випадок, як то кажуть.

Нардепи Валерій Писаренко і Євген Гєллєр внесли у Раду законопроект №10197 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку реалізації конституційних механізмів відповідальності влади».

Автори проекту пояснюють, що основою стабільного функціонування системи державної влади демократичної держави є система стримувань і противаг, яка забезпечує взаємну підконтрольність різних гілок і центрів державної влади та запобігає концентрації влади в одній гілці чи в руках однієї особи. В Україні діє парламентсько-президентська форма правління, що передбачає посилений вплив парламенту на формування та контроль за діяльністю виконавчої гілки влади.

Відповідно до положень ст. 87 Конституції України, Верховна Рада України за пропозицією Президента України або не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу ВРУ може розглянути питання про відповідальність КМУ та прийняти резолюцію про недовіру Кабінету міністрів України більшістю від конституційного складу ВРУ. Проте на практиці існує перепона для втілення цієї норми в життя. Зокрема, у Регламенті Верховної Ради України є прогалина — відсутні положення щодо можливості розгляду такого питання за пропозицією Президента України.

Крім того, Регламент містить ряд прогалин, які об'єктивно унеможливлюють практичну реалізацію положень Основного Закону держави щодо усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Зокрема, залишаються неврегульованими окремі питання щодо обрання спеціального прокурора та спеціальних слідчих, не визначений правовий статус спеціального прокурора, спеціальних слідчих, а також голови, заступника голови, секретаря та членів спеціальної тимчасової слідчої комісії, гарантії діяльності членів комісії тощо.

З огляду на це законопроектом пропонується внести зміни до Регламенту ВРУ, доповнивши його положеннями щодо конституційного механізму висловлення недовіри Кабінету міністрів України та усунення прогалин щодо порядку імпічменту Президента України.

Крім того, ініціатори проекту пропонують внести зміни до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» в частині розгляду профільним комітетом кандидатур спеціального прокурора та спеціальних слідчих, а також Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за відмову свідка від давання показань або відмову експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов'язків під час проведення розслідування спеціальною тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України.

Нині законопроект опрацьовується у комітетах Верховної Ради.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чи вилучать мільярд бюджетних коштів з фонду Президента України.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки