Новий законопроект щодо захисту інтелектуальної власності

14:50, 8 апреля 2019
У комітеті ВР розглянуть законопроект про винаходи та торгові марки.
Новий законопроект щодо захисту інтелектуальної власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 9 квітня Комітетом з питань освіти і науки Верховної Ради України буде розглянуто законопроект Кабінету міністрів України №9385 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності.

Законопроект вносить зміни до ряду законів, зокрема Господарського кодексу України, ЗУ «Про охорону прав на промислові зразки», ЗУ «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» тощо.

Автори законопроекту враховували вимоги права ЄС у сфері охорони прав на винаходи, промислові зразки та торгові марки, а також положення Угоди про асоціацію. Було розроблено ряд змін, серед яких можна виділити основні:

  • зміни у законодавстві щодо винаходів і корисних моделей: розширено перелік об’єктів технологій, на які не поширюється правова охорона; передбачено можливість подання заявок в електронній формі; надається право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід; уточнено порядок надання додаткової охорони прав на винаходи; розширено перелік прав та обов’язків суб’єктів прав на винаходи (корисні моделі); передбачено можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку (post-grant opposition).
  • щодо промислових зразків: додатковий критерій охороноздатності; правова охорона незареєстрованих промислових зразків; подання заявки в електронній формі; можливість поділу заявки; строк чинності прав — не більше 25 років (наразі 15); змінено вид охоронного документу (з патенту на свідоцтво); можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті (боротьба з патентним троллінгом);
  • щодо торгових марок: подання заявки в електронній формі; уточнено підстави для відмови у реєстрації або визнання недійсною реєстрації торгової марки; реєстрація колективної торгової марки; уточнено порядок надання правової охорони за міжнародною реєстрацією.

Як вказано на офіційному сайті Реанімаційного Пакету Реформ, цей законопроект відіграє важливу роль і в реформуванні медицини. Зокрема, його прийняття дозволить подолати «вічнозелені патенти» і знизити ціни на ліки. Адже зараз патентне законодавство дозволяє фармацевтичним компаніям утримувати монополію на ліки, штучно продовжуючи патенти. Через недосконале патентне законодавство держава і кожен українець платять за препарати в рази більше, ніж у інших країнах світу, а пацієнти помирають, не дочекавшись лікування. Наприклад, через штучне подовження патенту на препарат Алувія для лікування ВІЛ Україна купувала його втричі дорожче, ніж сусідні країни. Відповідно, подолання «вічнозелених патентів» могло б дати можливість пролікувати за державний кошт утричі більше пацієнтів.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що ВС захистив інтелектуальні права у питанні назви медичного препарату.

Також ми писали про те, як ефективно захистити свої права та інтереси позивачеві у питаннях, пов’язаних з інтелектуальною власністю.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва