Постанова про повноваження органів Держпраці є незаконною: Шостий апеляційний адмінсуд

07:50, 16 мая 2019
Підприємці переконали апеляційний суд у незаконності перевірок Держпраці та необхідності скасування постанови КМУ №295.
Постанова про повноваження органів Держпраці є незаконною: Шостий апеляційний адмінсуд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Шостий апеляційний адміністративний суд у справі №826/8426/17 скасував рішення Окружного адміністративного суда Києва та задовольнив позов підприємця про скасування постанови Кабінету міністрів України №295 від 26 квітня 2017 р. «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Повний текст постанови апеляційного суду з’явився у мережі.

Апеляційний суд взяв до уваги, що постанова №295 була затверджена з порушенням регламенту Кабінету міністрів України. Державна регуляторна служба тричі відмовляла Кабміну в погодженні цього регуляторного акта, але її зауваження не були взяті до уваги. ДРС зверталася до Кабміну з проханням не допускати розгляду та схвалення проекту постанови.

Крім того, порядком, затвердженим оскаржуваною постановою, безпідставно поширено норми міжнародних конвенцій на відносини, які такими конвенціями не регулюються. Не розмежовано коло суб’єктів господарювання, на яких розповсюджуватиметься зазначений порядок контролю. Також затверджено порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю, яким запроваджено безпідставне наділення повноваженнями на здійснення державного нагляду (контролю) органи, яким законами такого повноваження не надано.

Раніше судами вже приймалися рішення, якими повноваження органів Держпраці ставилися під сумнів. Так, Кіровоградський окружний адміністративний суд у справі №1140/2746/18 визнав, що Держпраці не має законних підстав для проведення перевірок підприємців. На думку суду, цей орган може здійснювати державний нагляд виключно на підставі спеціального закону, котрий встановлював би особливості його діяльності. Законодавець не прийняв такого спеціального закону, тому спірні правовідносини врегульовані виключно приписами Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», що виключає можливість застосування до спірних правовідносин постанови уряду України №295 від 26 квітня 2017 року, якою керувався відповідач, призначаючи інспекційне відвідування.

Виходячи з цього, суд зробив висновок, що Управління провело позапланову перевірку за відсутності правових підстав, які встановлені Законом. З цих підстав був скасований наказ про призначення інспекційного відвідування та припис, котрий прийнято на підставі незаконно проведеної перевірки.

Нагадаємо, з початку року Держпраці проводила масові перевірки підприємців та накладала чималі штрафи за неоформлених працівників.

Крім того, існує прецедент скасування штрафу Держпраці за роботу без нарахування заробітної плати.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді