Управління внутрішнього контролю ДБР повідомило в НАЗК і поліцію про дії Романа Труби

10:05, 7 июня 2019
Управління внутрішнього контролю ДБР задокументувало корупційне правопорушення Романа Труби.
Управління внутрішнього контролю ДБР повідомило в НАЗК і поліцію про дії Романа Труби
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Управління внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань працює півроку та складається лише з трьох осіб  керівника та двох спеціалістів-поліграфологів. З невідомих причин директором ДБР за весь цей час не подані конкурсній комісії кваліфікаційні вимоги на посади працівників внутрішнього контролю, чим зумисно загальмовано повноцінну роботу підрозділу. Про це повідомили у прес-службі ДБР, передає «Резонанс».

«За час роботи підрозділу двома поліграфологами було проведено 180 досліджень з використанням поліграфа. Завдяки цьому були виявлені особи, причетні до корупційних злочинів, сепаратизму, та отримані факти негласної співпраці потенційних співробітників ДБР зі спецслужбами. 69 осіб зі складу ДБР були перевірені за заявами та скаргами громадян, двоє співробітників за результатами перевірок звільнені за дискредитацію органу. До НАЗК передано 4 матеріали на співробітників за порушення антикорупційного законодавства в частині заповнення декларацій. На цьому наразі можливості підрозділу закінчуються завдяки діям, чи, скоріше, бездіяльності директора ДБР Романа Труби»,  зазначив керівник управління Богдан Чобіток, підбиваючи підсумки роботи за півроку.

Та попри штучно обмежені можливості, управління внутрішнього контролю зробило все, аби втілити в життя гасло Р. Труби про «притягнення винних до відповідальності, незважаючи на їхні зв’язки, ресурси та посади». Управління задокументувало корупційне правопорушенням самого директора ДБР Р. Труби.

«Третього червня 2019 року я скерував заяви до НАЗК та департаменту захисту економіки Нацполіції, де прошу надати правову оцінку виявленим нами фактам незаконних дій, вчинених директором Державного бюро розслідувань. Так, мною як керівником управління внутрішнього контролю задокументовано факт прогулу керівником патронатної служби Олександром Удовиченком. Втім, жодного покарання за це Удовиченко не отримав. Не відбувся він навіть зауваженням! Навпаки, директор ДБР незаконно вніс зміни у наказ про відпустку Удовиченка, чим врятував його від звільнення за прогул. Такі дії директора Державного бюро розслідувань містять ознаки корупції та свідчать про застосування Р. Трубою подвійних стандартів. Зазначу, що у випадках з іншими працівниками навіть вихід з роботи на 5 хвилин раніше директор намагається подати як злісне порушення дисципліни. Своїм — усе, чужим — закон! Така філософія директора ДБР», наголосив Б. Чобіток.

2 та 3 травня 2019 управлінням внутрішнього контролю була зафіксована відсутність на роботі впродовж усього робочого дня керівника патронатної служби Державного бюро розслідувань О. Удовиченка, про що були складені відповідні акти. Відпустка ж Удовиченка була оформлена лише на 26 квітня 2019 року. Хоча за кордоном він офіційно перебував протягом 10 днів, вирішивши до державних вихідних самовільно домалювати собі ще два дні. Очевидно, що це прояв жадібності у поєднанні з безкарністю.

Повернувшись з відпочинку, замість пояснень Удовиченко подав службову записку до управління кадрової роботи та державної служби, де просив внести зміни до наказу про його відпустку, а саме: слово та цифри «26 квітня» замінити на «з 26 квітня по 05 травня». Про усе це було проінформовано директора ДБР.

Оскільки керівник управління кадрової роботи та державної служби відмовився вносити зміни до наказу про відпустку Удовиченка, Р. Труба самостійно новим наказом вніс зміни, замінивши «один календарний день» на «10 календарних днів з 26 квітня по 05 травня 2019 року». Такі дії директора Державного бюро розслідувань підпадають під ознаки корупційного правопорушення, бо рішення ухвалене в інтересах Удовиченка, всупереч закону.

Управління внутрішнього контрою неодноразово намагалось ознайомитись з положенням про патронатну службу та її повноваженнями, але ці документи чомусь приховуються. Водночас ця служба незаконно не лише втручається у роботу державних службовців, а й витребовує у територіальних управліннях матеріали кримінальних проваджень, надає вказівки слідчим, що згідно КПК є втручанням у роботу слідчого. Також саме за порадою керівника патронатної служби було скорочено посади працівників внутрішнього контролю у теруправліннях.

Наприкінці березня 2019 року члени Ради громадського контролю при ДБР у рекомендаціях до висновку до щорічного звіту директора Державного бюро розслідувань просили провести психофізіологічне дослідження членів конкурсної комісії №2, що проводила конкурс на посади до територіальних управлінь ДБР. Мали перевірити інформацію про можливий вплив керівника патронатної служби Олександра Удовиченка на членів комісії. Зокрема, члени РГК вважали за необхідне провести дослідження за допомогою поліграфа як самого Удовиченка, так і членів комісії. Втім, директором ДБР проведення досліджень ініційоване не було.

29 травня 2019 року колишній голова конкурсної комісії №2 Олег Шрам під час засідання комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відкрито заявив про тиск та незаконне втручання О. Удовиченка у роботу комісії та надання вказівок членам комісії щодо окремих кандидатів. Втім, жодних перевірок вказаної інформації директором ДБР також ініційовано не було.

Натомість директором ДБР вже звільнено з посад керівника управління забезпечення діяльності Василя Титарчука та керівника управління планово-фінансової діяльності Дениса Луцика. Зазначимо, що документування відсутності на роботі О. Удовиченка відбувалося за участі співробітників цих управлінь. Крім того, у документах, наданих фінуправлінням, зафіксовано відпустку Удовиченка саме строком на один день. Тобто незаконне звільнення цих осіб стало платою за їх принципову позицію.

«Управління внутрішнього контролю знаходиться в прямому підпорядкуванні директора ДБР Романа Труби і, на жаль, не може самостійно притягнути його чи «його людей» до відповідальності. Втім, задокументувати його незаконні дії і передати матеріали до інших правоохоронних органів ми можемо. Тому чекаємо рішення за моїми заявами. Також хочеться нагадати Р. Трубі ще одне його улюблене гасло: кожен, хто порушив закон, має піти! Тут з ним важко не погодитись»,  зазначив Богдан Чобіток.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що директор Державного бюро розслідувань звинувачує старий склад РГК в неконструктивності, а той заявляє про намагання керівника ДБР узурпувати владу.

Також головою Ради громадського контролю при ДБР Болдіним М. Я. та секретарем цієї Ради Корінною Н. М. (склад затверджений 19.04.2018) подано до Генеральної прокуратури України чергову заяву про вчинення кримінальних правопорушень директором ДБР Трубою Р. М., керівником його патронатної служби Удовиченком О. Ф., іншими працівниками патронатної служби.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси