Незаконно отримана субсидія підлягає поверненню: постанова ВП ВС

15:40, 9 июля 2019
Велика Палата Верховного Суду постановила, що незаконно отриману субсидію повинні повертати спадкоємці.
Незаконно отримана субсидія підлягає поверненню: постанова ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фабула судової справи № 727/5743/15-ц: Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з відповідачки кошти, надмірно виплачені як житлова субсидія. Позов вмотивований тим, що покійний чоловік відповідачки упродовж 2006–2008 років отримував субсидію на часткове відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Відповідачка як спадкоємниця з серпня 2010 року отримувала субсидію. Усього відповідачці та її чоловіку була надана субсидія у розмірі 2 853,49 грн, з яких відповідачка добровільно повернула лише частину.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено повністю. Рішення вмотивоване тим, що доведено призначення субсидії на підставі недостовірних відомостей про майновий стан, а саме: неповідомлення про наявність у відповідачки на праві власності іншого житлового приміщення. Суд дійшов висновку про те, що оскільки відповідачка відмовилася повертати частину надмірно виплачених коштів добровільно, то позов є обґрунтованим.

Постановою суду апеляційної інстанції рішення суду першої інстанції скасоване, у задоволенні позову про стягнення надмірно виплачених коштів за період 2006–2009 років відмовлено, а в частині вимог про стягнення надмірно виплачених коштів за 2010 рік провадження у справі закрито. Висновок про відмову у задоволенні частини вимог апеляційний суд мотивував тим, що позивач, дізнавшись про смерть чоловіка відповідачки 1.10.2009, пропустив передбачений статтею 1281 Цивільного кодексу України строк для пред'явлення вимоги до відповідачки як до спадкоємиці померлого. Стосовно ж можливості стягнення надмірно виплачених коштів за 2010 рік апеляційний суд вказав, що у цій частині вимога не може розглядатися за правилами цивільного судочинства, оскільки спір стосується здійснення позивачем делегованих йому законом владних повноважень щодо контролю за розподілом бюджетних коштів.

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 26.03.2019 у справі № 727/5743/15-ц касаційну скаргу задовольнено частково.

В зазначеній постанові Верховний Суд вказав, зокрема, наступне.

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації (абзац перший пункту 6 Положення). У разі смерті зазначеної особи, на яку відкрито особовий рахунок, надання субсидії не припиняється за умови, що у житловому приміщенні зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги (абзац другий пункту 6 Положення).

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 12161218 ЦК України).

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 1219 ЦК України, до складу спадщини не входять права й обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема, права та обов'язки особи як боржника, передбачені статтею 608 Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 608 ЦК України зобов'язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою.

Отже, оскільки зобов'язання з повернення надмірно перерахованої (виплаченої) суми субсидії не є нерозривно пов'язаним з особою, на яку відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації і якій призначена субсидія, таке зобов'язання зі смертю цієї особи не припиняється, а обов'язок з повернення надмірно перерахованої (виплаченої) суми субсидії входить до складу спадщини.

З постановою можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про права кредитора спадкодавця.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді