У Раді пропонують зобов’язати майбутнього генпрокурора мати юридичну освіту

18:40, 17 июля 2019
Нардеп ставить за мету запобігти призначенню генерального прокурора з політичних мотивів.
У Раді пропонують зобов’язати майбутнього генпрокурора мати юридичну освіту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 липня народний депутат Сергій Міщенко подав на розгляд до Верховної Ради проект закону № 10458 про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (щодо призначення осіб на адміністративну посаду генерального прокурора).

На думку автора законопроекту, наявність юридичної освіти та стажу роботи в галузі права повинні бути обов’язковою умовою для обіймання посади генерального прокурора України.

Про необхідність юридичної освіти та відповідного професійного рівня прокурорів ідеться також у міжнародних актах.

У пункті 1 Керівних принципів ООН щодо ролі обвинувача (ухвалені восьмим Конгресом ООН з профілактики злочинності і поводження з правопорушниками, Гавана, Куба 27 серпня — 7 вересня 1990 року) зазначено, що особи, відібрані як обвинувачі, повинні мати високі моральні якості та здібності, а також відповідну підготовку і кваліфікацію. Держави забезпечують, щоб обвинувачі мали відповідну освіту та підготовку, усвідомлювали ідеали й етичні норми, властивості цій посади і були інформовані про конституційні та нормативні заходи з охорони прав обвинувачених осіб і жертв, а також про права людини та основоположні свободи, визнані національним і міжнародним правом.

Відповідно до пункту 7 Рекомендації REC (2009) 19 Комітету Міністрів державам — членам Ради Європи «Про роль служби публічного обвинувачення в системі кримінальної юстиції» (ухвалена Комітетом міністрів 6 жовтня 2000 року на 724-му засіданні заступників міністрів) правом і обов’язком усіх публічних обвинувачів є професійна підготовка як до призначення на посаду, так і постійно в будь-який інший час. Держави повинні вжити ефективних заходів для того, щоб переконатися, що публічні обвинувачі мають відповідну освіту і підготовку до і після призначення на посаду. Публічні обвинувачі, зокрема, повинні бути інформовані про: принципи і моральні обов’язки їхньої служби; передбачені Конституцією і законами гарантії підозрюваних, потерпілих і свідків; права і свободи людини, закріплені у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, насамперед про права, що їх закріплено у статтях 5 і 6 Конвенції; принципи і практику організації роботи, керування, кадрового забезпечення, за участю судової влади; механізми і матеріали, що забезпечують узгодженість їх дій.

За словами нардепа, огляд законодавства інших іноземних країн також підтверджує вагомість певних обов’язкових вимог до кандидата на посаду генерального прокурора.

Сергій Міщенко зазначає, що процесуальний статус прокурора уперше має бути набутий особами, які претендують на адміністративні посади в органах прокуратури відповідно до однакового для усіх претендентів визначеного законом порядку.

Також запропонованими змінами передбачається заборонити призначати на адміністративні посади в органах прокуратури, зокрема і генерального прокурора України, з політичних мотивів, що буде упереджувати будь-яку «клановість» чи «прихильність» до діючої влади.

Законопроект пропонує низку змін до Закону України «Про прокуратуру», які б визначали єдиний та обов’язковий для усіх без винятку порядок набуття статусу прокурора вперше. Окрім того, пропонується законодавче закріплення таких вимог до претендента на заміщення адміністративної посади в органах прокуратури, які б виключали у майбутньому можливість призначення на таку посаду особи, яка не має вищої юридичної освіти та призначається на посаду із суто політичних міркувань. Окрім того, пропонується запровадити норму, яка давала б можливість ухвалювати рішення про звільнення особи, яка була призначена на адміністративну посаду генпрокурора, але на час такого призначення не набула статусу прокурора, відповідно до єдиного порядку, визначеного цим законом.

Основними нормативно-правовими актами у даній сфері правового регулювання є Конституція України, Закон України «Про прокуратуру».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Верховної Ради внесено невідкладний президентський законопроект щодо «євроблях».

Також ми писали, що  Володимир Зеленський доручив відключити державних реєстраторів від реєстрів.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду