Суспільний інтерес чи власне бажання: хто може отримати інформацію про власника ID-картки

17:50, 13 августа 2019
Конфіденційна інформація про особу може поширюватись за згодою або без згоді цієї особи.
Суспільний інтерес чи власне бажання: хто може отримати інформацію про власника ID-картки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Запровадження ID-карток — тривалий процес, який на прикладі європейських держав відбувається в Україні поступово. Це новий крок держави в напрямку євроінтеграції та розвитку електронного урядування в Україні. 

Головним мотивом запровадження нових паспортів є їх захищеність від підроблення. ID-картка містить електронний безконтактний чіп, який неможливо змінити або скопіювати.

Голова територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко розповів, хто та на якій підставі може отримати інформацію про громадянина, який оформив ID-картку.

За словами Станіслава Куценко, конфіденційна інформація про особу, в тому числі персональні дані, можуть поширюватись розпорядником за згоди цієї особи або без такої згоди на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації». Він дозволяє поширювати таку інформацію, якщо суспільний інтерес у її отриманні переважає шкоду, яка може бути завдана розголошенням інформації. Зокрема, в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», розпорядниками інформації є:

- суб'єкти владних повноважень, юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, бюджету Автономної Республіки Крим, — стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів;

- особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб'єктів владних повноважень згідно із законом чи договором, включаючи надання освітніх, оздоровчих, соціальних або інших державних послуг, — стосовно інформації, пов'язаної з виконанням їхніх обов'язків.

«Те, що конфіденційна інформація буде надаватись відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації», зовсім не означає, що вона може легко поширюватись серед необмеженого кола осіб, на розсуд службовця, який розглядає запит», — підкреслив Станіслав Куценко.

Трискладовий тест зобов’язує якомога повніше оцінювати обставини справи. І тільки дуже вагомі аргументи на користь суспільного інтересу можуть схилити терези на користь розголошення інформації.

Юридичним підтвердженням відомостей про місце реєстрації є довідка про реєстрацію місця проживання особи (додаток 13), яка видається органами реєстрації.

Нагадаємо, що оформити ID-картку може будь-який громадянин України, який досяг 14-річного віку, при втраті паспорта, зміні прізвища, замість вклеювання фотокартки до паспорта зразка 1994 року або у разі заміни паспорта зразка 1994 року на ID-картку за бажанням.

Також ми писали, коли запрацюють системи Е-малятко та Е-прописка.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки