Легальні ліки отримають індивідуальне кодування, але не зараз

19:39, 28 августа 2019
Професійна спільнота разом із МОЗ України попросили Кабмін відтермінувати початок процесу.
Легальні ліки отримають індивідуальне кодування, але не зараз
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наміри Кабінету Міністрів України запровадити з 1 вересня 2019 року пілотний проект з 2D-кодування ліків просять змінити. Представники фармацевтичного бізнесу, як вітчизняного, так і зарубіжного, переконали Міністерство охорони здоров’я у неготовності до цього процесу. Для результативного запуску і функціонування 2D-кодування ліків вони пропонують внести зміни у Постанову КМУ № 653 від 24.07.2019 року, яка була прийнята на виконання Концепції щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів, і відтермінувати початок пілотного проекту на один рік, а обов’язкове кодування ліків запровадити з 1 листопада 2021 року. Про це йшлося на прес-конференції, організованій Європейською бізнес асоціацією (ЄБА).

Зокрема, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що одним із пріоритетів діяльності її відомства є забезпечення доступу українців до якісних і безпечних ліків. На жаль, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 10 відсотків лікарських засобів в країнах з низьким або середнім рівнем доходів населення не відповідають стандартам.

«Це становить загрозу здоров’ю кожного громадянина», — вважає очільниця МОЗ.

Тому вона підтримує запровадження в Україні системи 2D-кодування як одного з інструментів боротьби з фальсифікатом. Водночас зрозуміло, що без дієвої координації дій між міністерством, правоохоронними органами та легальним бізнесом нова система не принесе очікуваних результатів.

«Бізнес заявив, що ще не готовий до маркування», — зазначила виконавчий директор Комітету з охорони здоров’я Європейської бізнес асоціації Наталія Сергієнко.

За її словами, на сьогодні виробники ще не мають відповідних пристроїв для маркування ліків, відсутні також гармонізовані з ЄС вимоги щодо кодування та система моніторингу обігу ліків, не внесені усі необхідні зміни до підзаконних актів, а головне, в цілому не функціонує система верифікації кодів лікарських засобів в Україні.

«Експерти компаній-членів Американської торгової палати підтримують введення в Україні системи маркування упаковок лікарських засобів, яка буде гармонізована з європейською системою. Це дасть можливість міжнародним компаніям достатньо швидко налаштовувати своє виробництво для українського ринку, а українським компаніям спростить виведення їх ліків на ринок ЄС. Все це треба ретельно підготувати, тому підтримуємо ідею про перенесення термінів реалізації системи кодування», — доповнює колегу співголова Комітету з питань охорони здоров’я Американської торгової палати в Україні Марина Бучма.

Голова Ради директорів Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРАД» Віталій Гордієнко нагадав, що маркування стане у пригоді не тільки виробникам ліків, але й простим громадянам, які за допомогою відповідної програми у смартфоні або сканера в аптеці зможуть відразу перевірити справжність ліків.

«Якщо система маркування буде запроваджена відповідно до європейських правил, то 2D-кодування буде наноситись на кожну індивідуальну упаковку ліків. При продажу код дезактивується, інформація про це надходить у національний депозитарій кодів, і його вже не можна буде використати на іншій упаковці», — поділився своїм баченням представник фармацевтичного бізнесу.

Залишається тільки вітчизняній системі кодування згармонізуватися з європейськими правилами та створити цей власний національний депозитарій кодів, якого, як виявилося, ще не існує.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді