У Зеленського внесли законопроект про легалізацію вогнепальної зброї

14:26, 6 сентября 2019
Президент передбачає створення Єдиного державного реєстру власників зброї та здійснення класифікації цивільної вогнепальної зброї.
У Зеленського внесли законопроект про легалізацію вогнепальної зброї
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із пунктів передвиборчих обіцянок партії «Слуга народу», яка має беззаперечну більшість у парламенті, було законодавче врегулювання володіння зброєю.

В Україні наразі немає спеціального закону, який регламентував би придбання, зберігання та використання вогнепальної зброї. Згідно зі ст. 263 Кримінального кодексу, носіння, зберігання, придбання, збут вогнепальної зброї, вибухівки та набоїв карається в'язницею на термін від 3 до 12 років. Законне придбання вогнепальної зброї — досить складний процес: потрібен дозвіл, велика кількість довідок, а також відповідна підготовка. Проте прогалини чинного законодавства дозволяють кваліфікувати захист зі зброєю як перевищення меж самозахисту, що карається законом. Отже, питання володіння зброєю, особливо після 2014 року, коли країну накрила хвиля нелегальної зброї зі сходу, зараз стоїть досить гостро і потребує внесення змін до законодавства.

Так, на виконання партійної програми 2  вересня народні депутати  Ігор Фріс і Олекснадр Матусевич подали на розгляд до парламенту  проект закону «Про зброю» №1044.

За словами народних депутатів від ПП «Слуга народу», існуючий стан правового регулювання обігу зброї в Україні провокує колізії у правозастосування в питаннях відповідальності за поводження зі зброєю.

Нормативні акти МВС України, що регламентують обіг вогнепальної зброї в державі, фактично дублюють основні положення колишнього радянського законодавства. Переважна більшість норм є тепер анахронізмом та не регламентує навіть усталених суспільних відносин у сфері обігу зброї. Так, дотепер відсутній єдиний державний реєстр власників зброї, не визначені правові підстави діяльності стрілецьких спортивних організацій, немає будь-якої класифікації сучасної зброї тощо.

У зазначеному законопроекті пропонується передбачити:

  • поняття «право власності на зброю»;
  • визначення умов та порядку отримання громадянами України та юридичними особами дозволу на зброю;
  • здійснено класифікацію цивільної вогнепальної зброї;
  • порядок створення та ведення Єдиного державного реєстру цивільної зброї;
  • повноваження суб’єктів єдиного державного реєстру цивільної зброї;
  • загальні засади цивільного обігу (обороту) зброї та боєприпасів;
  • загальні засади здійснення права і виконання обов’язків власників цивільної зброї;
  • порядок отримання права на цивільну зброю та боєприпаси;
  • обмеження щодо права на цивільну зброю та боєприпаси
  • використання зброї для самозахисту;
  • поняття зон вільних від зброї;
  • основи господарської діяльності у сфері обігу (обороту) зброї і боєприпасів;
  • загальні засади володіння та користування цивільною  зброєю і боєприпасами іноземцями та особами без громадянства на території України.
  • тимчасове ввезення цивільної зброї і боєприпасів на територію України, тимчасове вивезення цивільної зброї і боєприпасів з території України
  • державний контроль у сфері обігу зброї;
  • внесення змін до чинного законодавства у зв’язку із прийняттям цього закону.

З прийняттям цього закону громадяни України, що досягли 16 років, та юридичні особи, керівниками яких є повнолітні особи, матимуть право набувати у власність і відчужувати цивільну зброю та боєприпаси.

При цьому, у питаннях використання зброї для власного захисту, законопроект передбачає, що особа має право дістати вогнепальну зброю і привести її у готовність до застосування, якщо вважає, що в ситуації, яка склалася, може виникнути необхідність в її застосуванні.

При цьому, якщо така особа правомірно застосувала зброю, вона не підлягає адміністративній чи кримінальній відповідальності та не зобов’язана відшкодовувати шкоду (моральну та/або матеріальну), завдану внаслідок застосування нею зброї.

 Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що законопроект про перезапуск ВККС нардепи розглянуть вже 10 вересня

 Також ми писали, що двох колишніх «опоблоківців» оголосили в розшук.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки