Нові підходи до оскарження процедур закупівель: що пропонують «слуги народу»

15:21, 11 сентября 2019
Замовник не зможе більше зловживати правом відхилення пропозиції за формальними процедурами, — Роксолана Підласа.
Нові підходи до оскарження процедур закупівель: що пропонують «слуги народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня народні депутати від фракції «Слуга народу» Роксолана Підласа, Олена Шуляк, Віталій Безгін та інші зареєстрували у Верховній Раді проект закону №1076 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель».

У проекті закону запропоновані нові підходи до оскарження процедур закупівель, які призведуть до зменшення можливості зловживань недобросовісними скаржниками механізмом оскарження для штучного затягування процедур закупівель та разом з цим забезпечать відповідне право суб’єктів господарювання на оскарження процедур закупівель згідно із принципами здійснення публічних закупівель, закріплених у законі.

Зокрема законопроектом пропонується дозволити учасникам виправляти певні помилки у своїх пропозиціях впродовж 24 годин з того моменту, як замовник їх виявив та повідомив про них.

Ініціатор законопроекту Роксолана Підласа наголошує, що: «Замовник забов’язаний повідомити про помилки у пропозиціях учасників тендеру, та це не дискреційна норма. Якщо замовник не повідомляє про помилку, це порушення процедури і в такому випадку на замовника накладається штраф  Державною аудиторською службою України».

За словами Роксолани Підласої, замовник забов’язаний повідомляти про помилки. Це стосується визначеного переліку документів і робиться для того, щоб замовник не міг дискваліфікувати вигідну пропозицію за формальною ознакою.

Але, з іншого боку, у законопроекті є стаття 31, пункт 1 якої каже: «Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо учасник процедури закупівлі не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим статтею 16 цього Закону та/або наявні підстави, встановлені частиною першою статті 17 цього Закону».

Проте Роксолана Підласа наголошує: «Тільки в тому випадку, якщо учасник тендеру не виправить цю помилку, замовник може відхилити цю пропозицію».

Народний депутат підкреслює, що цим законопроектом бізнесу надається більше можливостей брати участь у тендерах та залишається менше можливостей для замовника зловживати правом відхилення пропозицій за формальними процедурами.

Також ми повідомляли: Міністр юстиції вважає, що потрібно скасувати Житловий кодекс.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси