Ліквідація «прокладок» у базі оцінок ФДМУ: партія влади вагається

14:15, 17 сентября 2019
Протягом десяти днів вересня депутати від «Слуги народу» зареєстрували протилежні за принципами законопроекти стосовно Єдиної бази звітів про оцінку.
Ліквідація «прокладок» у базі оцінок ФДМУ: партія влади вагається
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики протягом десяти днів вересня від груп депутатів, які представляють переважно політичну партію «Слуга народу», подані для ознайомлення два законопроекти: №2047 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості» і альтернативний №2047-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об'єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості».

Спільне в них тільки те, що згадуються так звані авторизовані електронні майданчики, які з липня 2018 року стали посередниками між клієнтами та Єдиною базою звітів про оцінку майна, власником якої є Фонд держмайна. А от принципова різниця полягає в тому, що №2047 пропонує повністю ліквідувати авторизовані майданчики, як непотрібну корупційну «прокладку», від яких державному бюджету немає жодного зиску, і зробити доступ до бази безкоштовним, а №2047-1, по-суті, хоче залишити посередників, переводячи увагу на автоматичне визначення вартості об’єкта оцінки, яка вже і так існує, і захист персональних даних.

Нагадаємо, що 18 липня 2018 року ФДМУ запустив в дію нову Єдину базу даних звітів про оцінку — Інформаційно-телекомунікаційну систему, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності). Пояснювалось це необхідністю боротьби із заниженням оціночної вартості майна при його купівлі-продажу. За законом, власник майна при продажу більше 1 об’єкту на рік або перепродаж купленого упродовж 3 років має платити податок — 5% від вартості майна. Остання визначається оцінкою.

Процедура проста: оцінювачі надсилають до Єдиної бази звіти про свої оцінки нерухомості, а та автоматично порівнює їх з ринковими цінами на подібну нерухомість, після чого дозволяє або ні продавати об’єкт за ціною оцінювача.

Проте, якщо доступ до старої Єдиної бази був для оцінювачів, нотаріусів, реєстраторів безкоштовним, то з липня 2018 року з’явилися платні посередники — авторизовані електронні майданчики. Верхня межа вартості послуг авторизованих електронних майданчиків у сфері оцінки складає 510 грн за кожну операцію.

Пікантність ситуації полягає в тому, що посередники не надавали жодних корисних послуг, а відігравали лише роль передаточного поштового серверу. І при цьому заробляли мільйони, без жодної користі для державного бюджету.

Загалом, при ФДМУ діє чотири авторизовані електронні майданчики, які, за даними програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», пов’язані з народними депутатом Антоном Яценком, якого також називали «хрещеним батьком» Тендерної палати — однієї з найвідоміших корупційних схем середини 2000-х років.

Минулого року розслідування проти Фонду державного майна України щодо дотримання ним вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування єдиної бази звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків намагався провести Антимонопольний комітет України. Втім, безуспішно.

Питання подальшої долі «невмирущих» корупційних «прокладок» стане лакмусовим папірцем щодо справжніх намірів вже нинішньої партії влади.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області