Компонування напівпровідникових виробів: про що законопроект №1062

18:39, 17 сентября 2019
До охорони прав  на компонування  інтегральних мікросхем застосують європейський підхід.
Компонування напівпровідникових виробів: про що законопроект №1062
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 вересня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №1062 про вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів, від авторства народних депутатів  Роксолани Підласи, Олени Шуляк, Віталія Безгіна та інших.

Законопроект дозволить українським виробникам, ІТ-спеціалістам, науковцям ефективно захищати авторські права на власні розробки в електротехнічній галузі, а також узгодить вимоги чинного законодавства України щодо охорони прав на компонування (топографії) інтегральних мікросхем із правом ЄС.

Основні положення законопроекту 

Законопроектом надається нове визначення термінів «компонування напівпровідникового виробу» та «напівпровідниковий виріб».

Компонування напівпровідникового виробу (компонування) — сукупність пов’язаних зображень, певним чином зафіксованих або закодованих, які становлять тривимірну конфігурацію шарів, з яких складається напівпровідниковий виріб та в яких кожне зображення містить конфігурацію  або частину конфігурації напівпровідникового виробу на будь-якій стадії його виготовлення;

Напівпровідниковий виріб — остаточна або проміжна форма будь-якого виробу, який складається з матеріальної основи, яка включає в себе шар напівпровідникового матеріалу, має один або більше шарів, що складаються з провідникового, ізоляційного або напівпровідникового матеріалу та розміщені один по відношенню до іншого відповідно до попередньо визначеної тривимірної моделі та призначені для виконання виключно, або у поєднанні із іншими функціями, функції електронної схеми

Зокрема, уточнюється  строк чинності прав інтелектуальної власності (спливає через 10 років, що відліковуються від найбільш ранньої з таких дат: кінець календарного року, в якому компонування було вперше використане або кінець календарного року, в якому подана заявка);

Також законопроектом передбачається можливість подання заявки на реєстрацію в електронній  та у паперовій формі. Спосіб подання заявки обирає заявник.

Законопроектом зазначається, що за заявками поданими в електронній формі, здійснюється електронне діловодство відповідно до законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу, цього Закону та правил, встановлених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері інтелектуальної власності. Заявки в електронній формі подаються за умови ідентифікації заявника (представника у справах інтелектуальної власності чи іншої довіреної особи заявника) з використанням електронного цифрового підпису.

Складання і подання заявки здійснюється відповідно до правил, встановлених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері інтелектуальної власності.

З метою ідентифікації компонування, яке використовувалося до дати подання заявки, Установі разом із заявкою подаються зразки напівпровідникових виробів, що включають дане компонування, в такому вигляді, в якому його введено в оборот. У цьому разі заява повинна містити також відомості про дату, коли компонування вперше було використано, а матеріали – основні технічні характеристики зразка напівпровідникового виробу.

В проекті закону передбачається, що за подання заяви про виправлення помилки або про внесення будь-якої із зазначених змін сплачується збір, за умови, що помилка не є очевидною чи технічною, а зміна виникла через залежні від подавця заяви обставини.

Права та обов’язки

Щодо прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації компонування напівпровідникового виробу,  то законопроектом  уточнюється їх перелік:

  1. Права, які випливають із реєстрації компонування, діють від дати, наступної за датою його державної реєстрації.
  2. Реєстрація надає власнику зареєстрованого компонування виключне право:

Забороняти іншим особам комерційне використання чи імпорт із цією метою компонування без його дозволу, за винятком випадків, коли таке використання не визнається згідно з статтею 17 цього Закону порушенням прав власника зареєстрованого компонування;

Передавати на підставі договору права на компонування будь-якій особі, яка стає правонаступником власника зареєстрованого компонування; Видавати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання зареєстрованого компонування на підставі ліцензійного договору.

Під використанням компонування слід розуміти:

  1. Відтворення компонування;
  2. Виготовлення напівпровідникових виробів із застосуванням даного компонування; Виготовлення будь-яких виробів, що містять такі напівпровідникові вироби; Ввезення таких напівпровідникових виробів та виробів, що їх містять, на митну територію України;
  3. Пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж та інше введення в цивільний оборот або зберігання в зазначених цілях напівпровідникових виробів, виготовлених із застосуванням компонування, та будь-яких виробів, що містять такі напівпровідникові вироби;

Напівпровідниковий виріб визнається виготовленим із застосуванням зареєстрованого компонування, якщо при цьому використано всі елементи, які визначають компонування оригінальним.

  1. Взаємовідносини під час використання зареєстрованого компонування, свідоцтво на яке належить кільком особам, визначаються угодою між ними.

У пояснювальній записці зазначається, що перегляд чинного законодавства України у сфері охорони прав на компонування напівпровідникових виробів зумовлений необхідністю забезпечити ефективне виконання зобов’язань у рамках ратифікованої Україною 16 вересня 2014 року Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони

Також ми повідомляли, що, згідно із законопроектом про столицю, вибори в Києві відбудуться 8 грудня.

 

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді