Парламентський підкомітет обговорює законопроект №1008 про судову реформу, текстова трансляція

10:17, 1 октября 2019
Проходить засідання підкомітету Комітету з питань правової політики стосовно законопроекту Президента Зеленського №1008 про судову реформу.
Парламентський підкомітет обговорює законопроект №1008 про судову реформу, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 30 вересня Комітет Верховної Ради з питань правової політики не зміг розглянути поправки до другого читання законопроекту Президента Зеленського №1008, який стосується скорочення Верховного Суду вдвічі та перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Як повідомив доповідач з цього питання, голова підкомітету з питань правосуддя, екс-суддя Михайло Новіков, сьогодні, 1 жовтня о 10.00 відбудеться засідання підкомітету, де триватимуть їх обговорення, оскільки на 30 вересня вони не були повністю готові.

О 15.00 відбудеться безпосередньо засідання Комітету ВР з питань правової політики.

Голова Комітету Ірина Венедіктова розповіла, що запропоновані поправки зараз мають найрізноманітніший характер: від посилення люстрації посадових осіб судової системи до пом’якшення деяких принципових норм.


12:44 За словами Олега Макарова, з тексту закону випала норма про те, що ведеться пряма трансляція засідань ВККС.

Підкомітет підтримав, втім не озвучив, ще ряд поправок, які стосуються Вищої ради правосуддя, Комісії з питань доброчесності та етики тощо.


12:05 Обговорюється поправка Миколи Стефанчука стосовно того, щоб переформулювати пункт 7:

«7. До складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не можуть бути призначені народні депутати України, члени Кабінету міністрів України, голови судів, їх заступники, секретарі, голови судових палат, їх заступники, члени Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, особи, які притягувалися до відповідальності за вчинення корупційного діяння».

Пан Стефанчук пропонує виключити «особи, які притягувалися до відповідальності за вчинення корупційного діяння» та додати новий пункт 7.1: «До складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не можуть бути  призначені особи, які були притягнуті до відповідальності за вчинення корупційного діяння».

Як пояснив Михайло Новіков, притягуватися може багато хто, тому треба уточнити «були притягнуті». Поправка врахована.

Врахована поправка, що до складу конкурсної комісії з обрання членів ВККС три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями (додано «іноземними»).

Врахована 87-ма поправка Стенфанчука, що стосується порядку обрання членів ВККС конкурсною комісією.

Він запропонував викласти норму ст. 95-1 «рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від присутніх членів конкурсної комісії, за умови, якщо три особи з числа голосуючих є міжнародними експертами», таким чином, що рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від присутніх членів конкурсної комісії, за умови, якщо три особи з числа голосуючих за це рішення є міжнародними експертами. Тобто міжнародні експерти мають голосувати «за», якщо ні — рішення стосовно кандидита до ВККС вважається неприйнятим.


11:12 Обговорюється поправка Ярослава Макарова та Ярослава Юрчишина стосовно співвідношення ВРП та ВККС та порядку обрання членів ВККС через ВРП. Олег Макаров запропонував залишити 16 членів ВККС, з них залишити ту ж квоту від суддівського корпусу: «Ми маємо зараз вирішити, чи ми будемо йти шляхом обрання ВККС половиною суддівського корпусу, чи ж зробимо її філіалом Вищої ради правосуддя».

Ярослав Юрчишин та Руслан Князевич у своїх правках просять, щоб ВККС сама затверджувала собі Регламент (а не їй затверджувала ВРП, як передбачено проектом).

Голова ЦПК Віталій Шабунін виступив та попросив підкомітет врахувати поправки авторства Стефанчука та Крулька, які посилюють роль міжнародників щодо зовнішнього контролю за дотриманням вимог щодо доброчесності членами ВРП та ВККС.

Поправка Олега Макарова стосовно самостійного затвердження ВККС свого Регламенту не набрала більшості голосів підкомітету.

Олег Макаров зазначає, що ВККС стає абсолютно несамостійним органом, оскільки пропонується, що ВККС розробляє та подає Вищій раді правосуддя всі свої документи для затвердження: проект Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, проекти порядку складення відбіркового іспиту та методики оцінювання його результатів, порядку складення кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання кандидатів тощо.

Розглядається поправка стосовно того, щоб залишити 16 членів ВККС. Поправка відхилена.

Підтримана поправка Стефанчука стосовно того, щоб вилучити вимогу про те, що одна й та сама особа не може буті членом ВККС два строки поспіль. Як пояснив Михайло Новіков, ця норма видаляється, оскільки надалі це питання врегульовується таким же чином.

Депутат Роман Бабій пропонував виключити вимогу до кандидата у ВККС «належить до правничої професії». Як зазначив Роман Бабій, поняття «правнича професія» не визначено законодавством, й інших кваліфікаційних вимог достатньо. Поправка відхилена.

Сергій Демченко запропонував прискорити розгляд та зауважив, що він готовий підтримати поправки, над якими працювали деякі його колеги з комітету, і взагалі вже сформував позицію, оскільки витратив тиждень на вивчення поправок.

Голова ЦПК Віталій Шабунін зауважив, що поправки Стефанчука — це ті правки, які вже були вироблені під час переговорів з європейськими та міжнародними експертами.

Олег Макаров попросив розповісти про ці переговори детальніше.

Депутат Павліш підтримав пропозицію Сергія Демченка та запропонував окремо проголосувати по правкам Стефанчука і окремо, якщо у когось буде бажання висловитися, обговорити окремі правки. А за всі інші правки, де немає зауважень, проголосувати в цілому.


10:50 Підкомітет обговорює поправку авторства Ярослава Юрчишина, Олександра Пузанова, Сергія Алексєєва, Сергія Власенка та ін. стосовно того, щоб залишити до 200 суддів Верховного Суду, а не 100, як пропонується законопроектом.

Народний депутат Василь Німченко виступив проти скорочення кількості суддів ВС. «Ми повинні захищати той вектор, який забезпечує права громадян в першу чергу», — зазначив він.

Олег Макаров зауважив, що незрозуміло, хто є автором цього сценарію, та йому це нагадує 1990-ті роки.

Михайло Новіков акцентував, що найбільший підрив довіри був, коли ухвалили Закон «Про відновлення довіри до судової влади», а зараз це відновлення довіри.

Правка авторства Ярослава Юрчишина, Олександра Пузанова, Сергія Алексєєва, Сергія Власенка та ін. щодо кількості суддів Верховного Суду, відхилена. Таким чином, підкомітет погодив скорочення кількості суддів ВС.

Також не пройшла поправка депутата Максима Бужанського стосовно того, що для подолання висновку про недоброчесність достатньо голосів 9 членів ВККС, а не 11.


10:11 На засідання прибув заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду Богдан Львов. Також на засіданні присутній голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін та член Громадської ради доброчесності Галина Чижик.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду