Новий порядок передачі справ ВП ВС: коментар заступника голови Комітету з питань правової політики

14:46, 4 октября 2019
Заступник голови Комітету, голова підкомітету Комітету Андрій Костін прокоментував зміну порядку передачі справ на розгляд Великої Палати.
Новий порядок передачі справ ВП ВС: коментар заступника голови Комітету з питань правової політики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та строків повернення справи» №1026, ухвалений Верховною Радою України 2 жовтня, започаткував процедуру розвантаження Верховного Суду», — зазначає заступник голови Комітету з питань правової політики, голова підкомітету Комітету Андрій Костін.

«Наразі встановлено два фільтри для Великої Палати Верховного Суду.

По-перше, закон містить чіткий перелік випадків, коли спори щодо предметної чи суб’єктної юрисдикції не будуть передаватися касаційними судами до Великої Палати у випадках, коли, наприклад, сторона, яка бере участь в справі, не заявляла про спір щодо юрисдикції в першій або апеляційній інстанції, а також коли вже існує висновок Великої Палати щодо питання предметної чи суб’єктної юрисдикції в подібних правовідносинах.

По-друге, Велика Палата також матиме можливість не розглядати справи з декількох підстав, які визначені новим законом. Таким чином, наявність цих двох нових фільтрів дозволить Великій Палаті Верховного Суду прискорити розгляд інших справ та мати більше ресурсів для розгляду складних правових питань з метою підтримання єдності судової практики. Нова конструкція також припинить практику зловживання правом на звернення до Великої Палати з питань предметної чи суб’єктної юрисдикції, що раніше призводило як до затягування строків розгляду справ, так і до штучного навантаження Великої Палати Верховного Суду.

Крім того, законом встановлений однаковий строк для повернення господарських, цивільних та адміністративних справ із судів касаційної та апеляційної інстанцій, а саме — 15 днів після закінчення розгляду справи, що включає в себе строк на виготовлення повного тексту рішення. Це дозволить не тільки уникнути зловживань із строками повернення справ, але й прискорить виконання судових рішень», — вважає Андрій Костін.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду