Нові правила передачі справ до Великої Палати ВС: що думають судді

18:56, 4 октября 2019
Новий закон щодо порядку передачі справ до Великої Палати Верховного Суду може як мати позитивний ефект, так і призвести до певних ризиків.
Нові правила передачі справ до Великої Палати ВС: що думають судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення справи» (законопроект №1026).

Як зазначають автори, метою закону є впровадження обмежень випадків передачі судових справ судом, який розглядає справу в касаційному порядку, на розгляд Великої Палати Верховного Суду при оскарженні судових рішень з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції.

На їх думку, новий закон вирішить проблему завантаженості Великої Палати подібними справами, які реально не потребують вирішення питання предметної чи суб’єктної юрисдикції, зловживання учасниками справи правом на оскарження судових рішень з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції з метою передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та забезпечення функціонування ВП ВС як постійно діючого колегіального органу, який покликаний забезпечити єдність судової практики.

Закон доповнює Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, за яких передача справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду при оскарженні учасником справи судового рішення з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції є неможливою.

Слід зазначити, що раніше Верховний Суд зазначав ризики даного законопроекту. Зокрема, якщо касаційні суди самі будуть вирішувати, яка справа підлягає розгляду у Великій Палаті, а які — ні, це аж ніяк не сприятиме єдності судової практики.

Ухвалений закон для «Судово-юридичної газети» прокоментувала голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Голова ВС пояснила, що новий закон стосується двох питань:

  • Повернення справ після апеляційного та касаційного перегляду. Сьогодні повернення справ можливе лише за наявності доказів отримання стороною процесу судового рішення. Це затримує повернення справ та впливає на права сторін. Ця проблема врегульована новим законом. Справи будуть повертатися без очікування доказів отримання рішення.
  • Крім того, закон унормовує розгляд справ Великою Палатою. Є безліч випадків, коли ВП доводиться висловлювати позицію стосовно одного й того ж питання. Це неефективне використання ресурсу Палати. Тому в законі запропоновано, що ВП ВС може просто вказати на вже сформовану позицію та повернути справу до касаційного суду. Крім того, встановлено деякі вимоги до скаржників, які дозволять їм розраховувати на розгляд справи саме Великою Палатою.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв пояснив, що новий закон дозволить передавати до Великої Палати не всі справи, що стосуються визначення юрисдикції. Це матиме позитивний ефект для Великої Палати, оскільки кількість справ, які розглядатиме Палата, зменшиться. Проте є сумніви, чи буде це мати позитивний ефект для правової спільноти та для держави.

За його словами, така ситуація дещо нагадує часи, коли касаційні суди вирішували питання про допуск справ до Верховного Суду України. Є підстави вважати, що у подальшому деякі важливі справи можуть не доходити до Великої Палати через те, що суддя касаційного суду може бути абсолютно впевненим у своїй позиції і не вбачати підстав для передачі справи до ВП ВС. Таким чином, може бути поставлена під загрозу єдність судової практики.

На його думку та на думку колег, природно було б, якби саме Велика Палата була тією інстанцією, яка б визначала, чи потрібно приймати певну справу до розгляду.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду