Наталія Блажівська: Інвестиційно привабливою може бути лише країна, де захищене право власності, відео

17:00, 18 октября 2019
Як судові рішення впливають на економічну політику держави, «Право ТВ» розповіла суддя КАС ВС Наталія Блажівська.
Наталія Блажівська: Інвестиційно привабливою може бути лише країна, де захищене право власності, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обговорити актуальні питання, пов’язані з функціонуванням судової системи в Україні, зібралися 3-4 жовтня у Києві представники судових інституцій, міжнародні та національні експерти. Так, участь у VIII Судовому форумі взяли судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства юстиції, судді, міжнародні фахівці та представники Ради Європи, практикуючі юристи.

«Сьогоднішній захід є прикладом чудової дискусії і діалогу, який було започатковано багато років тому Асоціацією правників України поміж науковцями, суддями, адвокатами, представниками виконавчих гілок влади. І саме в такому колі ми можемо вирішувати ті надскладні проблеми і виклики, які сьогодні стоять на порядку денному в Україні», — розповіла суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська.

Суддя стала модераторкою однієї із секцій Судового форуму, на якому розглядали резонансні справи, що так чи інакше впливають на економічну політику держави. Наталія Блажівська наголошує: Україна перебуває в постійному процесі вдосконалення.

«Я доволі часто говорю своїм іноземним партнерам, що українські юристи перфекціоністи. Ми намагаємося щоразу шліфувати навіть ті норми, які і так працюють непогано. Ми щоразу намагаємося зробити наш судовий процес взірцевим, таким, щоб з нього брали приклад інші країни. І саме тому ми невпинно змінюємо норми», — додала вона.

Водночас такі зміни норм не завжди мають позитивний вплив, особливо, коли мова йде про бізнес як запоруку ефективності та успішності держави.

«Яким би чітким не було виписано законодавство, неминучими є судові спори. І саме тим останнім форумом, на якому вирішуються судові суперечки, є суди. І так в усіх країнах. Тому до судової гілки влади особлива увага. Судові рішення мають бути не лише чіткими і зрозумілими, вони мають бути ефективними. І ця ефективність не лише в тому, щоб надати належний захист. Ця ефективність полягає і в тому, щоб судові рішення були виконані», — підкреслила суддя.

Наталія Блажівська переконана: саме через невиконання судових рішень Україна свого часу стала рекордсменом в Європейському судів з прав людини. І ця проблема залишається доволі актуальною і сьогодні. Тож під час тематичної сесії учасники Судового форуму обговорили ті чутливі рішення, зокрема, Конституційного Суду, які впливають на економіку країни, розглянули можливі наслідки для банківської системи судових спорів з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, а також зупинилися на судовій практиці з питань трансфертного ціноутворення.

«Важливий погляд на те, що має впливати: економічна політика держави на рішення, що приймаються, чи суди мають своїми рішеннями встановлювати ті правила, які мають відрегульовувати моменти, що не спрацювали на законодавчому рівні. І це дуже важливо, бо для того, щоб наша країна продовжувала бути успішною і процвітаючою, ми маємо створити її привабливою для інвесторів. А для інвесторів привабливою може бути лише та країна, в якій вони розуміють, що право власності, так як його розуміє Європейський суд з прав людини, буде захищене», — резюмувала Наталія Блажівська.

Автор:
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду