Агрохолдинги також побоюються майбутнього ринку землі

17:41, 25 октября 2019
Вони не вірять, що вдасться зберегти банк землі, і пророкують зростання орендної плати.
Агрохолдинги також побоюються майбутнього ринку землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Ми не готові до втрат», — про це заявив директор юридичного департаменту української частини міжнародного агрохолдингу «Кусто Агро» Руслан Гелик під час зустрічі представників агробізнесу і професійних асоціацій, яка пройшла цього тижня у Києві з метою обговорення наміру влади відкрити ринок землі.

За його словами, протягом тривалого часу, що холдинг працює в Україні, вони налагодили виробництво сільгосппродукції, забезпечили чітке функціонування усіх бізнес-процесів, витратили на все це чималі кошти, а тепер вони у розпачі, бо не розуміють, як буде відкриватися ринок землі.

«Агробізнес — це бізнес на тривалі дистанції. Тому ми готуємось до утримання існуючого банку землі», — зазначає представник агрохолдингу.

Його колеги погоджуються, що земля буде активно виставлятися на продаж, адже село вилюднює, нащадки власників паїв перебираються до міста, і їх вже більше цікавитиме отримання грошей за землю, а не володіння нею.

«Проблема в тому, що на селі конкуренцію агрохолдингам складає більш зубастий середній фермер. Він проживає на селі, і якщо користується авторитетом серед односельців, то існує велика ймовірність, що землю пайовики віддадуть саме йому», — висловлює свою версію радник прем’єр-міністра, депутат парламенту VIII скликання Олексій Мушак.

Навіть якщо сільським товаровиробникам вдасться утримати орендовану землю, ринок обов’язково спровокує зростання орендної плати. Таку думку висловив керівник відділу земельної політики і майнових відносин агроіндустріального холдингу «Миронівський хлібопродукт» Володимир Нагорний.

«Якщо зараз МХП платить за оренду землі приблизно 150-200 доларів США за гектар, то вже треба готуватися до зростання орендної плати в рази. Такими будуть наслідки легалізації та розвитку ринку», — вважає він.

Після відкриття ринку землі на нього відразу зайде чималий спекулятивний капітал, а також кошти, здобуті незаконним шляхом, з метою їх легалізації.

«Будь-яке надходження інвестицій також підніме ціну на землю», — стверджує співзасновник компаній з сільгоспвиробництва Дмитро Мотузко.

Нікому не вигідний захід на ринок нових гравців, підсумував побоювання колег голова «Агро-Продовольчої Ради» Іван Слободяник.

Натомість голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський не поділяє страхів великих сільськогосподарських виробників.

«Чому ви вирішили, що селяни будуть активно продавати свою землю? В емфітевзисі (довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно, яке полягає у наданні особі права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. — Прим. ред.) знаходиться 1 мільйон 200 тисяч гектарів землі» — зазначив він.

За його словами, приблизно 70 найбільших агрокомпаній обробляють до 20% земель, близько 30 тисяч дрібних фермерів (у користуванні — до 500 га землі) обробляють 15% земель, і майже 10 тисяч середніх господарств — решту 65% земель. І ці пропорції незмінні протягом останніх 7-8 років.

«Головне наше завдання при здійсненні реформи — не зруйнувати те, що ефективно розвивається та працює», — заспокоїв аграріїв Микола Сольський.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді