Перезавантаження Держгеокадастру: у чому полягає основна суть реформи

09:00, 12 ноября 2019
Олексій Гончарук про реформу Держгеокадастру: «Наступного року в Україні має з’явитися нова геопросторова система».
Перезавантаження Держгеокадастру: у чому полягає основна суть реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 листопада відбулася нарада під головуванням прем’єр-міністра України Олексія Гончарука щодо реформування діяльності Держгеокадастру.

Олексій Гончарук зауважив, що за 2 місяці урядом було звільнено та відсторонено від посад більше двадцяти  керівників Держгеокадастру в різних областях. «Так буде з кожним, хто ще не зрозумів, що земельні відносини мають бути максимально чесними і прозорими», — пообіцяв прем’єр-міністр.

Під час надати Олексій Гончарук окреслив основні заходи реформування Держгеокадастру:

  1. Інвентаризація природних ресурсів кадастру. Головна задача — максимально інтегрувати та узагальнити інформацію всіх існуючих в Україні кадастрів.

До 01.08.2020 до Державного кадастру мають бути внесені всі землі сільськогосподарського призначення.

«Не може бути навіть мови про якісь ринки землі, поки в базі даних немає порядку. На карті України є дуже  багато «білих плям», і це вигідно тим, хто використовує їх для незаконного збагачення, ухилення від сплати податків чи корупційних цілей»,  — зауважив Олексій Гончарук.

  1. Існуюча Публічна кадастрова карта України є застарілою. Зараз проводиться ортофотозйомка принципово іншої якості. Дві області, Волинська та Львівська, мають бути завершені вже цього року. Навесні буде проведено ортофотознімання всієї території України.
  2. Усі органи державної влади повинні сісти за стіл переговорів і почати працювати разом над створенням єдиної системи, в якій на одному ресурсі буде зібрана вся інформація про земельні ділянки. Наступного року в Україні має з`явитися нова геопросторова система.
  3. Виконання зобов’язання держави перед учасниками АТО. Відбулося підписання меморандумів про співробітництво між Головними управліннями Держгеокадастру в областях та Радою ветеранів України щодо забезпечення учасників бойових дій земельними ділянками. Йдеться про зафіксовані переліки земельних ділянок, які мають бути надані в рамках безкоштовної приватизації.
  4. «Система органів державної влади на даний час все ще не є ефективною, але ми максимально швидко приймаємо кадрові рішення», — на підтвердження своїх слів Олексій Гончарук під час наради відсторонив від посади заступника начальника Держгеокадастру Рівненської області.

Олександр Краснолуцький, заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру навів статистичні дані щодо діяльності Держгеокадастру протягом останніх двох місяців: 938 населених пунктів внесено до ДЗК, 2 247 населених пунктів поновили нормативно-грошові оцінки земельних ділянок тощо. До ДЗК внесена інформація про 43,8 млн га земель. Крім того, до оновленої системи Держгеокадастру будуть додані дані про незареєстровані території. Фактично майже всі землі державної власності були внесені  до ДЗК. 

«Ми проводимо інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення. Маємо провести інвентаризацію понад мільйона га земель. Майже 500 тис. га  вже внесено до ДЗК. Робота щодо інвентаризації буде проведена до кінця року. Також ми почали відкривати дані, які є в державному земельному кадастрі, зокрема, всі висновки державної землевпорядної експертизи», — доповів Олександр Краснолуцький.

«Ми почали створювати якісну картографічну систему, на яку буде нанесена інформація про всі необхідні об’єкти,  — прокоментував реформу прем’єр-міністр. — Йдеться про те, щоб у людей був доступ до інформації. Ми поставили перед собою задачу — максимально швидко об’єднати кадастри та бази даних, щоб вся необхідна інформація містилась на одному веб-сайті.  Не повинно бути шахрайства чи введення в оману. Зі свого боку ми повинні зробити дві речі: по-перше,  забезпечити, щоб земельні ділянки «не накладались» одна на одну, по-друге, надати кожному максимально доступну інформацію. Повторюю: наша ціль — держава в смартфоні. Ми маємо побудувати систему, якій би вірили громадяни, не мали б жодного сумніву, що інформація та послуги, які вони отримають від держави, є рівними, чесними та прозорими».

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про окремі нюанси судової практики Великої Палати Верховного Суду щодо захисту агробізнесу

Крім того, ОТГ мають покрити всю Україну після реформи децентралізації.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області