Захист агробізнесу: у ВП ВС розкрили окремі нюанси судової практики

16:05, 3 октября 2019
Більшість справ, які перебувають на розгляді ВП ВС, стосуються юрисдикційних конфліктів.
Захист агробізнесу: у ВП ВС розкрили окремі нюанси судової практики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич взяв участь у тренінгу «Агробізнес сьогодні: алгоритми захисту», який пройшов у рамках ІІІ Харківського міжнародного юридичного форуму. Про це повідомив офіційний сайт ВС.

Насамперед Віталій Уркевич розповів учасникам тренінгу про структуру ВС та вказав на підстави передачі справи на розгляд Великої Палати, однією з яких є порушення правил суб’єктної чи предметної юрисдикції.

«На сьогодні Велика Палата Верховного Суду працює із великим навантаженням, зокрема через те, що більшість справ, які перебувають на її розгляді, стосуються саме юрисдикційних конфліктів», — зазначив суддя.

Зокрема, за результатами розгляду справи №483/1863/17 за позовом прокурора в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру та фізичної особи — засновника фермерського господарства про визнання незаконними та скасування наказів, визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки ВП ВС дійшла таких висновків.

За змістом статей 1, 5, 7, 8 і 12 Закону України «Про фермерське господарство» після укладення договору оренди земельної ділянки для ведення фермерського господарства та проведення державної реєстрації такого господарства обов'язки орендаря цієї земельної ділянки виконує фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалась. Отже, з моменту, коли фізична особа створила фермерське господарство, у правовідносинах користування земельною ділянкою відбулася фактична заміна орендаря, й обов'язки землекористувача земельної ділянки перейшли до фермерського господарства з дня його державної реєстрації.

Оскільки фермерські господарства є юридичними особами, на їхні земельні спори щодо користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності, поширюється юрисдикція господарських судів.

Крім того, у постанові від 21 листопада 2018 року у справі №272/1652/14-ц Велика Палата ВС сформулювала правову позицію, відповідно до якої якщо на час відкриття провадження у справі щодо спору про користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, фермерське господарство не зареєстровано, то стороною таких спорів є громадянин, якому надавалась земельна ділянка, а спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Натомість справи про визнання протиправними і скасування рішень органу місцевого самоврядування (сільської ради) щодо припинення діяльності та ліквідації фермерського господарства і переведення належних ФГ земельних ділянок у землі запасу сільської ради, виключні повноваження щодо розпорядження якими (на час ухвалення оскаржуваних рішень) належали іншим суб’єктам владних повноважень — районній раді та районній державній адміністрації, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства як такі, що не оскаржуються в іншій цивільній справі, що розглядається судами. Відповідний висновок викладений у постанові Великої Палати ВС від 5 червня 2018 року у справі №217/1106/12.

Також Віталій Уркевич проаналізував практику Касаційного господарського суду у складі ВС, зокрема щодо захисту порушеного права сільськогосподарського товаровиробника на поновлення договору оренди землі (постанова від 10 вересня 2018 року у справі №920/739/17) та права постійного користування земельною ділянкою (постанова від 18 березня 2019 року у справі №922/3312/18), а також зазначив про правову позицію Великої Палати ВС щодо захисту земельних прав осіб шляхом визнання протиправним і скасування рішення органу місцевого самоврядування (постанова від 30 травня 2018 року у справі №923/466/17).

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала про висновок ВП ВС щодо витребування майна із незаконного володіння.

Також ми повідомляли, що Велика Палата ВС висловилася щодо договорів про відчуження майна.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки