Гроші раптово стали фальшивими: як виконати рішення суду про їх конфіскацію

15:00, 19 ноября 2019
Головне — не стати крайнім в цій ситуації.
Гроші раптово стали фальшивими: як виконати рішення суду про їх конфіскацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Виконавче провадження про конфіскацію коштів в іноземній валюті, що відкрите на виконання рішення суду у кримінальній справі, може наштовхнутися на неочікувані перепони, що роблять проблематичним завершення такого провадження. Про це пише один із виконавців у профільній ФБ-групі.

За словами виконавця, коли він в межах відкритого виконавчого провадження про конфіскацію коштів у розмірі декілька сотень доларів США дав доручення в поліцію про їх перерахування в бюджет, то звідти отримав лист: «При відкритті пакета встановлено, що це не долари, а ксерокопії кольорові».

Виконавець в результаті став переживати, як в такому разі можна закрити виконавче провадження.

Перше, що порадили, звернутися до Національної поліції з повідомленням про злочин, адже невідомо, на якому етапі були підмінені долари на ксерокопії. А після цього, враховуючи, що виконавець виконав свою роботу, віддав усі необхідні вказівки, він може спокійно закривати провадження у зв'язку з фактичним його виконанням (згідно з ч. 9 п. 1 ст. 39 Закону України «Про виконавче провадження»).

Більш обережні адвокати радять виконавцю все ж таки не застосовувати цю норму. Пояснюють тим, що коли метою виконання є звернення валюти на користь держави, а та не отримала цих коштів, то, таким чином, діями виконавця буде завдано збиток державі. Можливо, треба ставити питання про застосування п. 2 ст. 36 ЗУ «Про виконавче провадження», в якому говориться, що «розшук боржника — юридичної особи, майна боржника організовує виконавець шляхом подання запитів до відповідних органів, установ або проведення перевірки інформації про майно чи доходи боржника, що міститься в базах даних і реєстрах, та перевірки майнового стану боржника за місцем проживання (перебування) або його місцезнаходженням». Але все це тільки після отримання висновків службової перевірки відповідних силових органів, оскільки непоодинокі випадки розкрадання коштів самими правоохоронцями, обумовлені кадровими змінами. І щоб потім не бути крайнім, радять інший варіант.

Колегам виконавця і цей варіант не здався переконливим, бо велика імовірність, що все закінчиться банальним «футболом» документами між виконавцем і уповноваженими органами.

Один із дописувачів в групі порадив наступний варіант. Якщо суд сказав конфіскувати долари, але згідно з протоколом вилучення замість них виявилися фотокопії, то виконавче провадження закривається за відсутності майна, на яке було звернене стягнення (п. 6 ч. 1 ст. 37 Закону). Причина описана так: «У боржника відсутнє визначене виконавчим документом майно, яке він за виконавчим документом повинен передати стягувачу в натурі».

Напевно, і це не остання порада.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду