Міністерство юстиції планує сконцентруватися на чотирьох напрямках

18:03, 28 ноября 2019
Міністр Денис Малюська представив так званий «to do list» змін, які плануються у сфері юстиції найближчим часом.
Міністерство юстиції планує сконцентруватися на чотирьох напрямках
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 листопада 2019 року Міністр юстиції України Денис Малюська після відвідин Бучанської виправної колонії назвав напрямки, на яких буде сконцентрована основна діяльність міністерства.

Їх чотири, і вони відповідають Програмі діяльності Кабінету міністрів України. Серед них — захист людини, її власності і бізнесу від шахрайства, забезпечення виконання договорів, зменшення рівня повторної злочинності та забезпечення безкоштовного юридичного захисту людини, яка опинилася в складній життєвій ситуації.

«По усіх цих напрямках маємо великі проблеми і, відповідно, великі плани з їх подолання», — зауважив міністр.

Приватний бізнес і в’язниці

Найболючішою проблемою Денис Малюська назвав реформування пенітенціарної системи.

З’ясувалося, що держава взагалі не має точної інформації про кількість усіх ув’язнених, а також тих, хто перебуває в СІЗО. Відомо, що їх приблизно 50 тисяч осіб. Тому почнуть зі створення чіткого реєстру всіх «клієнтів» пенітенціарної системи.

Щоб досягти мети щодо зменшення рівня повторної злочинності, необхідно змінити ставлення до ув’язнених, їхньої освіти, побуту.

«Сьогодні людей не готують до повернення у суспільство. Вони із установ позбавлення волі часто виходять гіршими, ніж були до ув’язнення», — нарікає міністр.

За його словами, самі установи теж неконтрольовані. Вони ведуть господарську діяльність і, відповідно, мають потужні ресурси — земельні ділянки, підприємства, кар’єри тощо. Але жодна зароблена копійка не потрапляє ані до установ, ані до державного бюджету.

«Держава має тільки збитки — 28 мільйонів гривень цього року», — каже очільник міністерства.

Більше того, наголошує він, кожна пенітенціарна установа має державне фінансування, яке використовується неефективно. Кошти йдуть на купівлю непотрібних речей та продуктів за принципом: аби просто витратити гроші й отримати від постачальників «відкат».

Пенітенціарну систему чекає глобальне скорочення як установ, так і персоналу. Скорочуватимуться передовсім установи, які мало завантажені та законсервовані. А щодо персоналу, то 30 тисяч наглядачів за 50 тисячами ув’язнених — якось забагато, вважає міністр. За рахунок скорочених підвищать рівень заробітної плати тим, хто залишиться у системі, адже середній рівень її сьогодні становить лише 6 тисяч гривень.

Міністр зізнався, що хоче започаткувати у цій сфері нові підходи, зокрема дозволити роботу приватних СІЗО. Спочатку, зрозуміло, запустять пілотний проект.

«У СІЗО нині утримується приблизно 16 тисяч осіб. Багато у кого є кошти, і чому не дозволити їм забезпечити собі кращі умови?» — запитує Денис Малюська.

Захист власності

Не менш важливе завдання, яке ставить перед собою міністерство, — це боротьба з рейдерством.

Дещо вже зроблено, зокрема припинено доступ до державних реєстрів для реєстраторів комунальних підприємств. Перед ухваленням відповідного закону стався чималий сплеск незаконних перереєстрацій бізнесу, що засвідчило правильність зробленого кроку.

Міністр планує докорінно поміняти посадовців, які працювали за цим напрямком.

«Довіри немає практично до кожного. Особи, які займали хоч якісь значущі посади в цій системі, будуть звільнені», — підкреслює голова відомства.

Натомість розширюватимуться можливості нотаріату. Його планують залучати навіть до реєстрації шлюбів і розлучень, а також дозволять засвідчувати зміст веб-сторінок, що давно вже практикується у світі з метою забезпечення доказів.

Але вирішальне слово буде за впровадженням у цій сфері ІТ-технологій.

«Заміна людини на сучасні цифрові технології зведе всі ризики шахрайства практично до нуля», — переконаний міністр.

Наступ по всіх фронтах

У сфері виконання судових рішень міністр пообіцяв рухатися в напрямку зміни пропорцій між державними і приватними виконавцями на користь останніх — і до поступового переходу до змішаної системи.

У сфері банкрутства міністерство сприятиме подальшому вдосконаленню процедур і поступовому відриву від нинішнього 146-го місця у світі за ефективністю системи банкрутства.

У сфері надання безоплатної правової допомоги головне — забезпечити якість такої допомоги.

Приватний бізнес збираються допустити у сферу судово-експертної діяльності.

У міжнародній сфері пріоритетом залишається вдосконалення юридичної війни з Російською Федерацією й ефективне відстоювання українських інтересів. Донині не існувало комплексного підходу до цієї справи. Кожне міністерство — Мінфін, МЗС, Мін’юст — діяло на власний розсуд. Відтепер на базі Мін’юсту створюється координаційний центр, щоб усі дії на міжнародній арені були узгодженими. До формування стратегії і плану дій будуть також залучати кращих міжнародних спеціалістів.

«Ми часто виграємо суди, бо ми праві, ми постраждала сторона, і у нас є певна підтримка світу. Але у Росії більше грошей і потужніша юридична армія», — зауважує Денис Малюська.

Він закликає не очікувати миттєвих змін в українських реаліях, але за рік-два сподівається все ж таки побачити ознаки кардинальних перетворень у всіх озвучених напрямках.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду