Держгеокадастр працює над вирішенням проблеми накладання земельних ділянок

15:21, 6 декабря 2019
На сьогодні значною є проблема накладання земельних ділянок через неправильну систему координат.
Держгеокадастр працює над вирішенням проблеми накладання земельних ділянок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні розробляють порядок для спрощення системи виправлення помилок при накладанні земельних ділянок. На це вказав голова Держгеокадастру Денис Башлик, відповідаючи на запитання «Судово-юридичної газети», під час  презентація стратегії розвитку Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру «Кадастр 2.0. Прозорість, доступність, інновації».

За словами чиновника, сьогодні значною є проблема накладання земельних ділянок через неправильну систему координат.

«Раніше всі земельні ділянки реєструвались в місцевих системах координат, потім була запроваджена єдина система координат УСК-2000 і при перенесенні могли виникнути помилки. Ми ці помилки постійно знаходимо і як відповідний орган маємо їх виправляти. Бувають дуже цікаві випадки, коли через помилку земельна ділянка зареєстрована в морі. Це все видно і одразу можна виправити, але без згоди власника ми не маємо права вносити зміни», — зазначив Денис Башлик.

На сьогодні, аби представникам Держгеокадастру внесли зміни в розміщення земельної ділянки, необхідно направити письмове звернення до власника, що робиться через пошту. Листи часто не доходять до отримувача, тому помилки у розташуванні ділянок ніхто не може виправити. Щоб вирішити цю проблему, у  Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру зараз працюють над внесенням відповідних змін до законодавства.

Другою частиною питання у контексті накладання земельних ділянок є межові спори між сусідами. Денис Башлик переконаний, що їх має вирішувати виключно суд.

«Тут ми не можемо виступати третьою стороною, адже обов’язково буде хтось незадоволений. Часто виникають суперечки, коли сусіди сперечаються через 50 см земельної ділянки. Світова практика показує, що це має вирішувати виключно суд. На жаль, у нашій країні суди часто затягуються на роки. Іншого варіанту виходу з цієї ситуації ні у нас, ні у світі ще не розробили», — акцентував чиновник.

Нагадаємо, 5 грудня, Верховна Рада України схвалила законопроект2370 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних».

Раніше «Судово-юридична газета» писала про актуальність реформи Держгеокадастру.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді