У Верховному Суді розглянули питання доступу до публічної інформації

18:10, 9 декабря 2019
Важливою частиною доступу до публічної інформації стала суспільна необхідність.
У Верховному Суді розглянули питання доступу до публічної інформації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Cьогодні, 9 грудня, на базі Верховного Суду відбувся семінар на тему «Огляд рішень судів апеляційної та касаційної інстанцій щодо порушення права на доступ до публічної інформації 2018-2019».

У заході взяли участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та проектний менеджер громадської організації «Український інститут з прав людини» Валерія Лутковська, а також судді різних рівнів. У ході засідання експерти поінформували присутніх про особливості судових рішень стосовно проблеми доступу до публічної інформації, а також проаналізували іноземний досвід із цього питання.

«Складність застосування положень Закону "Про доступ до публічної інформації" полягає в тому, що деякі поняття складно пояснити. Для того, щоб їх застосовувати, необхідно мати не тільки теоретичні знання, необхідно мати ще й певний досвід, бо для нашої держави це все нове. На жаль, у діяльності національних судів довго подібних прецедентів не було. Саме тому пояснення надавались на прикладах іноземних справ, які не завжди сприймались українськими фахівцями у галузі права», — відзначила спікер, експерт ГО «Український інститут з прав людини» Ірина Кушнір.

За її словами, важливою частиною доступу до публічної інформації стала суспільна необхідність, а саме розвиток інституцій та громадянського суспільства. На самому початку активного застосування закону деякі чиновники вказували, що його норми надто оціночні і їх буде важко запровадити на практиці. Опоненти їм відповідали, що це цілком реально — необхідно лише застосувати критерії для прийняття рішення.

«Вже тепер можна вказати на той факт, що необхідне відчуття з'явилось і в українських суддів, а з ним з'явилась досить солідна національна судова практика», — відзначила Ірина Кушнір. Окремо вона спинилася на позовах.

Валерія Лутковська зі свого боку відзначила, що вдалося узагальнити аналіз судових рішень, з яких можна чітко простежити площину застосовування даного закону: інформація про прізвища, імена та посади державних службовців, розмір їхніх премій (як приклад, інформація про членів правління Нафтогазу); дані про повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів; дані про педагогічних працівників, а також підстави та умови їх призначення на роботу, діяльність університетів; копії аукціонних свідоцтв, копії узагальненого протоколу результатів проведення товарною біржею торгів з продажу деревини з перерахуванням усіх покупців тощо. За її словами, це надзвичайно важливо у контексті прозорості влади та наближення до світових стандартів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на засіданні Верховної Ради 6 грудня ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань державної служби та електронного документообігу». Депутати проголосували за законопроект №2260 в цілому 255 голосами.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей