Заступник міністра юстиції Олександр Банчук повідомив про поступове запровадження суду присяжних з 2021 року

16:40, 16 декабря 2019
Олександр Банчук: З 1 січня 2021 року з участю присяжних будуть розглядатися лише ті справи, де йдеться про довічне позбавлення волі.
Заступник міністра юстиції Олександр Банчук повідомив про поступове запровадження суду присяжних з 2021 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук повідомив в інтерв’ю censor.net  про поступове запровадження суду присяжних щодо особливо тяжких злочинів. За його словами, суд присяжних  запускатиметься поступово.

«З 1 січня 2021 року з участю присяжних будуть розглядатися лише ті справи, де йдеться про довічне позбавлення волі. Таких справ щороку по країні розглядається десь півсотні. Ще через рік суди присяжних слухатимуть справи по особливо тяжких злочинах», — повідомив Олександр Банчук

На думку заступника міністра юстиції, поступове впровадження робиться для того, щоб суспільство звикнуло до нововведення і кошти можна було знайти. Окрім цього, таке поступове впровадження дозволить відкоригувати модель, якщо це буде потрібно. 

Також він підкреслив,  що проект закону, розроблений міністерством, передбачає, що колегія складатиметься з 7 присяжних.

«Це економічно буде точно дешевше, ніж 12 присяжних, як є, скажімо, у США. А менше 6-ти не можна. З цього приводу є висловлювання американських фахівців, які переконливо доводять свою думку. Головна суть у тому, щоб колегія присяжних вирішувала питання винуватості чи невинуватості особи. Без участі професійного судді. Професійний суддя відповідає за призначення покарання або вирішує питання про його пом’якшення — залежно від вердикту присяжних».

Олександр Банчук наголосив, що винагорода присяжного буде розраховуватися  з огляду на посадовий оклад судді місцевого суду та з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

«Та процес має бути обмеженим за часом. Ви майже не знайдете звичайну людину, яка десь працює і буде витрачати півтора року на те, щоб виконати обов’язок перед суспільством і здійснити правосуддя як присяжний», — додав він

Відповідаючи на запитання журналіста, яким чином пропонується формувати списків кандидатів у присяжні, Олександр Банчук пояснив, що списки будуть формуватись відповідно до реєстру виборців, і це погоджено з Центральною виборчою комісією.

За словами заступника міністра юстиції, суд присяжних самостійно буде визначати, хто винен, у нарадчій кімнаті, а рішення про покарання вносить вже професійний суддя, якщо  вердикт присяжних буде обвинувальним.

Також ми повідомляли, що Кабмін готує новий законопроект про суд присяжних.

 

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду