Які завдання вирішуватиме в ДБР Ірина Венедіктова

16:25, 27 декабря 2019
Під час організації та проведення конкурсу на посаду нового директора Державного бюро розслідувань правоохоронний орган має бути керованим і працездатним.
Які завдання вирішуватиме в ДБР Ірина Венедіктова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Процес перезавантаження ДБР, як і було передбачено підписаним Президентом Володимиром Зеленським 24 грудня Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» №305-ІХ, розпочався.

Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями закону, повноваження директора ДБР та його заступників припиняються достроково, і Президент України упродовж п’яти робочих днів з дня набрання законом чинності має призначити тимчасово виконуючого обов’язки директора. Сьогодні, 27 грудня, на третій день після підписання закону, з’явилися президентські укази про звільнення з посади попереднього директора ДБР Романа Труби і про призначення тимчасово виконуючою обов’язки очільника Бюро Ірини Венедіктової. До свого призначення вона була народним депутатом, третім номером у виборчому списку політичної партії «Слуга народу», головою Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Як відомо, у початковому варіанті законопроект, ініційований Президентом України, таких радикальних пропозицій щодо звільнення керівництва ДБР не містив. Ідея повного перезавантаження ДБР виникла у депутатів від політичної партії «Голос» і перетворилася на правку №320 до другого читання, яка після тривалих дискусій таки була підтримана парламентом.

Що далі

Державне бюро розслідувань, незважаючи на два роки свого існування, ще не завершило етапу свого становлення. Гостро стоять питання приміщень для центрального апарату та територіальних управлінь, проведення конкурсу і формування оперативних підрозділів, кількості і навіть достойної оплати праці працівників Бюро. Крім того, після припинення слідчих повноважень у Генеральної прокуратури справи Майдану, які вона розслідувала, мають бути переведені разом зі слідчими ГПУ в нове управління, яке треба створити в структурі ДБР.

Керованість цих процесів і недопущення зниження працездатності державного правоохоронного органу, яким, замість центрального органу виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність, стає Бюро, — очевидно, є першим блоком питань, яким буде опікуватися новий тимчасовий очільник. Зрозуміло, що ним мала стати людина, яка користується повною довірою Президента.

Другий блок питань — організація та проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань. Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями підписаного Президентом закону, ці функції покладаються на орган, що здійснює забезпечення діяльності Президента України. Тому дуже вірогідно, що Ірина Венедіктова також буде залучена Президентом до координації цього процесу.

Алгоритм подальших дій чітко прописаний в законі.

Так, у 30-денний строк з дня набрання законом чинності Президенту, Верховній Раді та Кабінету Міністрів треба визначити своїх представників до Конкурсної комісії. До її складу мають увійти:

1) три особи, визначені Президентом України;

2) три особи, визначені Верховною Радою України за поданням комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності;

3) три особи, визначені Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання і протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

До речі, перелік таких міжнародних організацій визначає Міністерство закордонних справ України протягом семи робочих днів з дня дострокового припинення повноважень директора ДБР. А кожна міжнародна організація протягом п’яти робочих днів може запропонувати Кабінету Міністрів України не більше трьох кандидатів до складу Конкурсної комісії або погодити пропозицію спільного списку кандидатів до складу Конкурсної комісії. Рішення про визначення членів Конкурсної комісії приймається на відкритому засіданні Кабінету Міністрів України не пізніше ніж через 14 днів з дня надходження пропозицій міжнародних організацій.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань у 60-денний строк із дня формування її персонального складу проводить конкурс на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань у порядку, визначеному Законом України «Про Державне бюро розслідувань».

Новообраний директор ДБР призначається на посаду Президентом України за поданням Конкурсної комісії. Повноваження особи, яка тимчасово здійснює повноваження директора Державного бюро розслідувань, припиняються у день призначення на посаду директора Державного бюро розслідувань. Але станеться це, як показує досвід подібних конкурсів, очевидно, не раніше літа наступного року.

Питання, які ще потребують уточнення

Звільнення Романа Труби і призначення Ірини Венедіктової відбулися шляхом ухвалення відповідних указів Президента України.

Проте у законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» йдеться також про заступників. Так, згідно з ч. 2 п. 3 Прикінцевих та перехідних положень, окрім повноважень директора ДБР, також припиняються достроково повноваження першого заступника і заступника директора ДБР. Враховуючи, що після законодавчих змін Президент України призначає та звільняє своїми указами тільки директора, то чи слід вважати, що нинішнє звільнення першого заступника і заступника директора ДБР відбулося автоматично? Бо виходить, що єдиним начальником даного правоохоронного органу до завершення конкурсу на посаду директора залишається тільки тимчасово виконуюча обов’язки Ірина Венедіктова.

До речі, до її повноважень також є питання. Адже, згідно зі ст.78 Конституції України, «народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку».

Таким чином, Ірина Венедіктова повинна спочатку скласти свої повноваження народного депутата.

Ст. 81 Конституції України чітко визначає порядок. У даному випадку повноваження складаються на підставі особистої заяви народного депутата. Але остаточне рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України ухвалюється Верховною Радою України.

Перше пленарне засідання Верховної Ради, на якому зможуть розглянути зазначене питання, заплановане тільки на 14 січня 2020 року. Чи не вийде, що до цього часу ДБР буде повністю обезголовлене?

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді