Мінцифри переглядає політику проходження адмінпроцедур

16:50, 27 декабря 2019
Міністр цифрової трансформації пояснив, чому затягується розгляд законопроекту «Про адміністративну процедуру».
Мінцифри переглядає політику проходження адмінпроцедур
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив Рекомендації круглого столу з обговорення перспектив законодавчого врегулювання питання адміністративної процедури.

Верховній Раді та її комітетам рекомендували сприяти діяльності центральних органів виконавчої влади в частині підготовки законопроекту та швидко його опрацювати, щойно він надійде до ВР.

Кабміну було рекомендовано прискорити роботу з опрацювання законопроекту «Про адміністративну процедуру» з метою внести його на розгляд Верховної Ради протягом першого кварталу 2020 року.

Круглий стіл було спрямовано на з’ясування позиції уряду та відповідальних центральних органів виконавчої влади щодо перспектив внесення на розгляд парламенту вищезазначеного законопроекту.

Справа у тому, що законопроект «Про адміністративну процедуру» №9456 під авторством В.Б. Гройсмана в 2018 році вже був рекомендований Комітетом ВР для прийняття за основу, але в серпні 2019 року був відкликаний з парламенту та потрапив до Міністерства юстиції, звідки його доправили до Міністерства цифрової трансформації України (Мінцифри).

Останнє з ентузіазмом взялося його вдосконалювати, після чого проект був повернутий до Кабміну з пропозиціями міністерства і нибіто потрапив до Мін’юсту. Проте виявилося, що оцінити якість зміненого проекту неможливо, оскільки остаточного його варіанта громадськість не бачила.

При цьому з’ясувалося, що Кабмін навіть не створив жодної робочої групи для опрацювання цього документа.

Мін’юст останню редакцію законопроекту не коментує, Мінцифри не посвячує в деталі та обіцяє опублікувати його текст в майбутньому, а представники Кабміну повідомляють, що концептуально в законопроекті нічого не змінилося.

На питання про долю законопроекту «Судово-юридичній газеті» відповів Віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час презентації транспортного порталу електронних послуг, цифрових сервісів на транспорті та оновленої Укртрансбезпеки.

За словами міністра, Мінцифри сьогодні переглядає політику надання адміністративних послуг, аналізує порядок їх надання громадянам, задоволеність населення їх отриманням, фінансування адмінпослуг та розподіл коштів між державним і місцевими бюджетами.

Мінцифри розробило систему моніторингу Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). До цієї системи підключено вже більше сотні ЦНАПів, тож міністерство вже може побачити рейтинг адмінпослуг по всій країні.

Система моніторингу дозволяє оцифрувати та оптимізувати процес надання адмінпослуг, деякі об’єднати, а деякі — взагалі скасувати. Так, виявилося, що довідка про склад сім’ї вже давно скасована, проте її продовжують видавати й отримувати.

Крім того, моніторинг дозволив виявити населені пункти, у яких ЦНАПів не вистачає, і їх мережу планують розвивати за таким принципом, щоб людина могла протягом 15 хвилин дістатися до ЦНАПу й отримати необхідну послугу

Сьогодні встановлення вартості адміністративних послуг регулюється окремими законами, проте Мінцифри пропонує, щоб її встановлював уряд. Міністерство взагалі не розуміє, яким чином проводилося ціноутворення адмінпослуг. На думку Михайла Федорова, процедура встановлення тарифів повинна стати гнучкою, а деякі послуги взагалі можуть надаватися безкоштовно.

Саме в цих напрямках проводиться корегування законопроекту «Про адміністративну процедуру».

Раніше розповідалося, які саме розділи та норми відсутні у проекті Трудового кодексу.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва