Стали відомі деталі законопроекту про стартапи

14:05, 2 января 2020
Головною метою законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму» є надання новоствореним підприємцям пільгового періоду від податкового навантаження.
Стали відомі деталі законопроекту про стартапи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головне в державній підтримці стартапів — створити такі умови, в яких держава не заважатиме їхній діяльності. Про це у коментарі «Судово-юридичній газеті» сказав автор законопроекту №2615 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму» Сергій Гривко.

За його словами, сьогодні у світі динамічно розвиваються технології та відбуваються ринкові перетворення.

«Сьогодні ведення бізнесу цікаве, водночас і складне, адже чимало ризикованих дій. Особливо якщо підприємець створює щось нове. Часто так відбувається, що нові проекти не доживають до стадії втілення, не кажучи про прибутковість», — відзначив депутат і підкреслив, що головне в державній підтримці стартапів — створити такі умови, в яких держава не буде заважати їхній діяльності.

При цьому поняття «стартап» означає нову компанію, що будує свій бізнес, володіючи обмеженою кількістю ресурсів (як людських, так і фінансових), і планує вийти на ринок. Впроваджувані нею інноваційні технології можуть бути глобальними (тобто дана інновація буде інновацією для всього світу) або локальними (технологія та ідея запозичені, але стануть інновацією у конкретному регіоні або країні).

Сергій Гривко вважає, що зараз державні органи не надають підтримки стартаперам.

Запропонований законопроект повинен також заохочувати підприємців, особливо молодого віку, створювати інноваційні проекти.

Для реалізації законопроекту пропонується доповнити статтю 291.4.1 Податкового кодексу пунктом 7: п’ята група — стартапи, які використовують виключно реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та обсяг доходу яких протягом перших дев’яти місяців діяльності не перевищує 300 тис. гривень. При цьому представники пятої групи, як і третьої, не можуть бути платниками єдиного податку.

Також пропонується прописати у Податковому кодексі, що для суб’єктів господарювання п’ятої групи єдиного податку — стартапів встановлюється пільговий період тривалістю дев’ять місяців з моменту державної реєстрації відповідного суб’єкта господарювання, протягом якого вони звільнені від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податків та зборів.

При цьому, якщо дохід стартапу протягом перших дев’яти місяців діяльності перевищує суму 300 тис. гривень, то особа, яка обрала п’яту групу єдиного податку, протягом одного місяця повинна визначитися з формою оподаткування і перейти на неї. В іншому випадку такий суб’єкт господарювання автоматично переводиться на загальну систему оподаткування.

Після закінчення пільгового періоду (9 місяців) суб’єкт господарювання, віднесений  до п’ятої групи єдиного податку, протягом місяця повинен визначитись та перейти на одну з інших існуючих форм оподаткування. В іншому випадку такий суб’єкт господарювання автоматично переводиться на загальну систему оподаткування.

Автори проекту закону пропонують заборонити використання п’ятої групи єдиного податку два і більше разів однією і тією ж самою фізичною особою.

Також пропонується встановити відсоткову ставку єдиного податку для платників п’ятої групи у розмірі 0 відсотків.

«Цей законопроект також ставить за мету збільшити кількість підприємців, які працюють на законних засадах. Ми хочемо полегшити їм роботу з обліком продукції і бухгалтерію. Сподіваємося, що він також допоможе у подоланні контрабанди», — підкреслив Сергій Гривко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що передові стартапи українських вишів долучилися до міжнародної конференції KYIV TECH HUB, яка є одним з ефективних майданчиків для пошуку іноземних інвесторів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді