Порядок формування Ради громадського контролю при НАБУ пропонують змінити

13:50, 9 января 2020
Депутати пропонують посилити вимоги до формування Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро.
Порядок формування Ради громадського контролю при НАБУ пропонують змінити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення боротьби з корупцією» за №2714.

Авторами ініціативи виступили народні депутати з різних фракцій: Анастасія Красносільська, Ярослав Юрчишин, Роксолана Підласа, Олександр Корнієнко та Вікторія Сюмар. Депутати пропонують внести зміни до окремих положень Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» та Закону «Про прокуратуру». Також у законопроекті містяться окремі норми щодо внесення змін до законів «Про запобігання корупції», «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що даним законопроектом пропонується зміцнити процедуру аудиту ефективності діяльності НАБУ та аудиту незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а також усунути уряд від питань оплати праці у НАБУ та НАЗК.

Втім, цим автори законопроекту не обмежуються.

Також пропонується посилити вимоги до кандидатів до Ради громадського контролю при НАБУ.

Наразі відповідно до Положення про порядок формування Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України кандидатури для участі в конкурсі з формування складу Ради громадського контролю подаються громадськими об'єднаннями, статутна діяльність яких пов'язана із запобіганням та протидією корупції.

Але законопроектом пропонується внести зміни до закону та визначити, що кандидатури для участі в конкурсі з формування складу Ради громадського контролю при Національному бюро подаються громадськими об’єднаннями, які здійснюють діяльність у сфері запобігання та/або протидії корупції не менше двох років та мають підтвердження реалізованих ними проектів.

Таким чином, вимоги будуть подібні до тих, що висуваються до Громадської ради доброчесності.

Окрім того, в законі пропонується прямо визначити, що РГК при НАБУ складається з 15 осіб і формується на засадах відкритого та прозорого конкурсу, який проводиться шляхом відкритого рейтингового інтернет-голосування громадян України.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська