Процедури банкрутства фізичних осіб стартували, але практики ще замало, — Мін’юст

19:00, 22 января 2020
Громадянам надаватимуть безкоштовні консультації щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб та реструктуризації кредитної заборгованості.
Процедури банкрутства фізичних осіб стартували, але практики ще замало, — Мін’юст
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції разом із Асоціацією правників України хоче докласти зусиль, щоб через систему безоплатної правової допомоги надавати фахові безоплатні консультації громадянам України стосовно відновлення платоспроможності фізичних осіб та реструктуризації кредитної заборгованості. Про це заявила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць під час презентації відповідної ініціативи.

За її словами, після введення в дію Кодексу з процедур банкрутства до Міністерства юстиції масово почали звертатися люди, які просять допомогти у вирішенні питань, пов’язаних із процедурами банкрутства фізичних осіб.

«І досі залишається чимало питань до того, як працюватиме даний інститут, адже проваджень поки не багато. В той же час ми вже бачимо перші проблеми, з якими стикаються люди та сторони, причетні до процедур банкрутства. Тому на сьогоднішній момент для нас важливо зрозуміти, як все працює, і вивчити, що маємо змінити для покращення процедур», — зазначила заступник міністра.

Як відомо, в Україні і досі не можуть впоратися із наслідками фінансової кризи 2008 року, до якої чимало українських громадян взяли іпотечні кредити в іноземній валюті, котрі щедро роздавали комерційні банки за нижчими, порівняно з гривневими кредитами, ставками. Після різкого знецінення національної валюти, особливо у 2014 році, такі позичальники опинилися у безнадійній борговій ямі. Допомогти їм виплутатися зі скрути якраз і покликаний інститут банкрутства фізичних осіб.

Проте впровадження даного інституту є новелою у процедурах банкрутства, і має пройти певний час, щоб відповідні законодавчі норми були «обкатані» на практиці.

«Велика кількість центрів та бюро безоплатної правової допомоги, а їх близько 500, дозволяє нам зробити широкий та якісний моніторинг, аби виявити всі проблемні моменти. Також система БПД матиме можливість підготувати спеціалістів, які зможуть консультувати і допомагати людям на місцях. Ми прекрасно розуміємо, що процедура банкрутства фізичних осіб досить специфічна і складна, і тому не кожний юрист чи адвокат знається на всіх нюансах», — наголошує Валерія Коломієць.

Що стосується вже виявлених проблемних питань, високопосадовець відзначила вартість процедури, яка не сприяє доступності правосуддя.

У свою чергу, один із авторів Кодексу з процедур банкрутства Руслан Сидорович висловив думку, що вхід у процедуру дійсно складний, але, можливо, це і не погано, бо суди поглинула б лавина звернень.

Входження у процедуру банкрутства для фізичної особи, за словами голови Ради арбітражних керуючих Миколи Лукашука, полягає не тільки у великій вартості.

«Боржнику, який ініціює процедуру банкрутства, треба ще подати декларації про доходи за останніх три роки від усіх членів сім’ї. Але якщо стосунки у сім’ї раптом стали проблемними і хтось відмовився подати свою декларацію, то провадження відкрите не буде, і, відповідно, реструктуризації боргу також не станеться», — пояснив Микола Лукашук.

Щодо іншої проблематики, він відзначив питання гарантій оплати праці арбітражного керуючого як основної дієвої особи процедури, бо авансування передбачене Кодексом тільки на три місяці, а також питання заборони оподаткування фізичної особи за списані борги, адже державна податкова служба може сприйняти це як додаткове благо.

Як підкреслив ще один із авторів Кодексу адвокат Юліан Хорунжий, більше інформації для аналізу буде після появи в державному реєстрі перших судових рішень у справах про банкрутство фізичних осіб. Поки що їх немає.

«Перші справи тільки-но підходять до стадії затвердження вимог кредиторів. Тому набираємося терпіння», — підсумовує ідеолог процедур банкрутства.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва