Рецензент тестів для приватних виконавців відповів на заяву міністра юстиції

15:48, 24 февраля 2020
Тестолог відповів на заяву міністра юстиції Дениса Малюськи стосовно низької якості тестів для кандидатів у приватні виконавці.
Рецензент тестів для приватних виконавців відповів на заяву міністра юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, міністр юстиції Денис Малюська заявив, що 25% питань тестів, на які здобувачі на посаді приватних виконавців повинні були відповісти під час іспиту, насправді не мали правильних відповідей.

«Кілька сотень питань тестів, які здавали особи, які бажають стати приватними виконавцями, насправді не мали об'єктивно правильної відповіді. Питання були сформульовані настільки криво і нечітко, що дати правильну відповідь було неможливо. Таких питань було 25% від всіх питань для іспиту», — розповів Д. Малюська 19 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Як зазначив міністр юстиції, ймовірно, некоректно складені питання не були простою випадковістю або помилкою, і, судячи з усього, такий порядок використовувався для обмеження доступу на ринок послуг приватних виконавців.

Наразі, як розповів Д. Малюська, тестові питання переглянуті і все некоректно складені питання вже видалені.

На цю заяву відреагував президент Міжнародної громадської організації UEnet, тестолог Сергій Мудрук. Слід відзначити, що саме ця організація розробляла систему та рецензувала тестові завдання.

«Не відповідає дійсності інформація про низьку якість завдань для тестування кандидатів у приватні виконавці, розроблених та переданих Мін’юсту за підтримки донорської спільноти.  Завдання готуються найкращими фахівцями і проходять три рівні перевірки якості відповідно до найвищих міжнародних стандартів тестології»,  заявив він.

Він повідомив, що система розробки і рецензування тестових завдань створювалася професійними тестологами Міжнародної громадської організації UEnet у рамках реформи сектору примусового виконання судових рішень. Під час розробки тестів застосовувалися міжнародні стандарти контролю якості у галузі тестування.

Як зазначив С. Мудрук, тестові завдання розробляли і рецензували декілька десятків фахівців державної виконавчої служби і Мін’юсту, відібрані Кваліфікаційною комісією та Державною виконавчою службою Міністерства юстиції України. До перевірки тестових питань залучалися і провідні викладачі НаУКМА (у частині антикорупційного законодавства), а також найбільш кваліфіковані приватні виконавці.

Кожне завдання проходило три етапи перевірки:

  • послідовне схвалення трьома різними фахівцями в процесі сліпих рецензій (тестове завдання, яке отримує хоча б одну негативну рецензію, не передається на наступний етап);
  • апробація з залученням декількох тисяч працівників системи Державної виконавчої служби;
  • технічний аналіз і видалення завдань, які не пройшли перевірку.

За результатами апробації було відхилено близько 20% запитань в 2016-2017 роках і більше 30% запитань в 2019 році.

Він зауважив, що після проходження контролю якості тестові завдання було передано на колегіальний розгляд Кваліфікаційної комісії Міністерства юстиції, яка могла їх додатково переглядати, редагувати, відсіювати. В діючій базі тестів, з якої програмним забезпеченням обираються запитання для тестування кандидатів у приватні виконавці,  знаходяться лише ті завдання, які були розглянуті Кваліфікаційною комісією.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва