З Регламенту Ради приберуть норми щодо права КСУ висловлювати застереження до конституційних законопроектів

14:28, 25 февраля 2020
Опозиційні депутатські фракції намагаються шляхом застережень КСУ блокувати законопроекти, де був позитивний висновок КСУ — Ольга Совгиря.
З Регламенту Ради приберуть норми щодо права КСУ висловлювати застереження до конституційних законопроектів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голосування за поправки до законопроекту про ринок землі довели, що Регламент Верховної Ради містить багато недосконалих моментів. Про це повідомила Ольга Совгиря — народний депутат, представник Верховної Ради у Конституційному Суді. 25 лютого під час «Форуму реформ: на шляху до Вільнюса», де провідні політики та експерти громадянського суспільства обговорюють прогрес впровадження реформ за перші пів року діяльності Уряду та Парламенту, а також пріоритети реформ в Україні на 2020-2021 роки.

Ольга Совгиря підкреслила, що в законі про регламент досі міститься таке поняття, як «право Конституційного Суду висловлювати застереження у своїх висновках до законопроектів про внесення змін до Конституції».

«Опозиційні депутатські фракції намагаються через ці застереження блокувати законопроекти, де був позитивний висновок КСУ», — додала вона.

На запитання Ігоря Коліушка стосовно того, чому Верховна Рада не повинна враховувати застереження КСУ, адже суд може вказати на певні недоліки законопроектів про внесення змін до Конституції, Ольга Совгиря відповіла наступне:

«Стоїть питання саме про врахування рекомендацій КСУ. Тобто спочатку КСУ каже: «Законопроект відповідає Конституції». А потім каже: «Нам щось трошки не подобається». Тобто висловлюється думка фахівців по суті. Чи є ця думка обов’язковою для парламентарів? Ця думка підлягає розгляду. Але в будь-якому випадку у разі визнання законопроекту таким, що відповідає статтям 157, 158 Конституції, ця думка не може блокувати подальший розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції. В КСУ не сказано, що можуть висловлюватися рекомендації КСУ та впливати на законотворчу діяльність».

За її словами, розпочалася масштабна конституційна реформа і  на сьогодні стоїть завдання внесення змін до Конституції в частині скорочення кількості народних депутатів до 300, а також ліквідації адвокатської монополії.

Нагадаємо, 4 лютого парламент схвалив законопроект Президента Володимира Зеленського № 1017 про скорочення кількості народних депутатів з 450 до 300.

Раніше, 16 грудня, Конституційний Суд України хоча і визнав в цілому його відповідними статтями 157 і 158 Конституції, однак висловив окремі застереження. Зокрема, КСУ сказав про те, що на законодавчому рівні можна буде закріпити будь-які основи виборів народних депутатів України; про ризики юридичної невизначеності щодо кола осіб, які можуть бути кандидатами в народні депутати тощо.

Виникло питання, що робити з цими застереженнями, адже за Регламентом Верховної Ради вони тягнуть за собою юридичні наслідки. Так, відповідно до ст. 150 Закону «Про Регламент ВРУ», якщо в ув'язненні КСУ є застереження, Верховна Рада вирішує питання про подальшу роботу над законопроектом і визначає термін подання відповідними суб'єктами пропозицій, поправок до законопроекту тощо.

Однак ця норма Регламенту, на думку заступника голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, представниці Верховної Ради в КСУ Ольги Совгирі, надає КСУ неконституційні повноваження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді