Кабмін «почистив» положення про дисциплінарну та кваліфікаційну комісії приватних виконавців

13:53, 4 марта 2020
Питання процедури виключення зі складу даних комісій будь-якого їхнього члена стало абсолютно непрозорим.
Кабмін «почистив» положення про дисциплінарну та кваліфікаційну комісії приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У відкритому доступі з’явився текст Розпорядження Кабінету міністрів України від 26 лютого 2020 року № 164-р «Про скасування окремих положень деяких наказів Міністерства юстиції». Воно містить лише два абзаци, якими у Положеннях про Дисциплінарну комісію приватних виконавців та Кваліфікаційну комісію приватних виконавців, затверджених наказом Міністерства юстиції від 27 листопада 2017 р. № 3791/5, скасовуються пункти, присвячені процедурі виключення будь-якого члена комісії із її складу.

За дивним збігом обставин дане Розпорядження Кабміну було прийняте через два тижні після скандалу, який викликало звільнення керівництвом Мін’юсту зі складу Дисциплінарної комісії приватних виконавців без пояснення причин приватного виконавця Андрія Авторгова, який був призначений до неї за квотою відомства.

Професійну спільноту приватних виконавців цей факт обурив, адже звільнення їхнього колеги відбулося з порушенням процедури, зазначеної в пункті 22 Положення про Дисциплінарну комісію приватних виконавців. Цей пункт містить причини виключення зі складу комісії. Зокрема, позбутися членства можна у разі:

  • неявки на засідання Дисциплінарної комісії без поважних причин;
  • звільнення із займаної посади, зупинення або припинення діяльності приватного виконавця.

Крім того, рішення про виключення члена зі складу Дисциплінарної комісії приймається шляхом голосування простою більшістю голосів від кількості присутніх на засіданні членів Дисциплінарної комісії та оформлюється протоколом, що підписується всіма присутніми на засіданні членами комісії.

Нічого такого, як стверджував приватний виконавець, щодо нього не застосовувалось.

Тепер, виходить, наведений пункт Положення взагалі скасований. Подібний пункт також скасували і в Положенні про Кваліфікаційну комісію приватних виконавців.

Отже, стає геть незрозумілим, хто і на підставі чого може змінювати членів комісій.

«У Кабміні чомусь не подбали навіть про обґрунтування зазначених змін. У тексті розпорядження є відсилання до частини шостої статті 39 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», якій начебто не відповідають положення пункту 22 Положення про Дисциплінарну комісію приватних виконавців. Але в указаній статті закону, якщо глянути, не знайти жодних суперечностей із 22 пунктом Положення», — висловив «Судово-юридичній газеті» своє ставлення до змін Андрій Авторгов.

Так, в частині шостій статті 39 закону записано, що Дисциплінарна комісія:

1) розглядає подання Міністерства юстиції України, Ради приватних виконавців України про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності;

2) у разі надходження скарг на діяльність приватних виконавців направляє їх на перевірку Міністерству юстиції України чи Раді приватних виконавців України;

3) приймає рішення на підставі подання Міністерства юстиції України чи Ради приватних виконавців України про застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення.

«Де тут суперечності з 22 пунктом положення? Може, вони якусь іншу частину статті мали на увазі, а в тексті розпорядження просто наплутали»,  висловлює припущення приватний виконавець.

Він також звертає увагу на те, що Міністерство юстиції не наважилося внести зміни у свої ж нормативно-підзаконні акти, а використало для цього Кабмін, хоча до цього неодноразово самостійно коригувало свої положення.

«На державному рівні такий підхід неприпустимий»,  переконаний колишній член Дисциплінарної комісії приватних виконавців.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що приватний виконавець Андрій Авторгов, який був призначений у Дисциплінарну комісію приватних виконавців при Міністерстві юстиції України за квотою відомства, повідомив, що його без пояснення причин виключили зі складу комісії, призначивши на це місце іншу особу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду