Державні виконавці зможуть блокувати виїзд боржника по аліментах за кордон — Мін'юст

08:00, 5 марта 2020
Виконання судових рішень до 2023 року має бути  не менше 70% — Мін'юст.
Державні виконавці зможуть блокувати виїзд боржника по аліментах за кордон — Мін'юст
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фактичне виконання судових рішень до 2023 року має бути не менше 70%. Про це заявив під час прес-конференції «Центральна юстиція – оновлення!» начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Кирило Міненко.

«Рішення судів мають виконуватись швидко, із мінімальними витратами для сторін. Ми ставимо амбітні плани: фактичне виконання судових рішень до 2023 року має бути не менше 70%. Для порівняння: у 2018 році такий відсоток складав 23,5. Заборгованість за виконавчими документами, що залишається нестягнутою на кінець звітного періоду, має зменшитись у 2020 році у порівнянні з минулим роком на 15%, а далі щороку не менше ніж на 10%».

Також Кирило Міненко повідомив, що у планах відомства надати державним виконавцям змогу блокувати рахунки боржника і його виїзд за кордон.

«Ми удосконалюємо роботу шляхом «діджиталізації» відповідних процедур. Це повний доступ до необхідних реєстрів та баз даних. Також планується електронна взаємодія  державних органів з банками. Це означає, що державний виконавець матиме змогу швидко блокувати рахунки боржника, що надалі буде максимально спонукати виконати те чи інше рішення суду.

Незмінним залишається пріоритет у захисті прав дітей, у перші два місяці роботи державні виконавці центрального міжрегіонального управління стягнули майже 81 млн грн  аліментів на користь 25 тисяч дітей. Зараз є ті механізми, які дозволяють активно працювати державним виконавцям. Одна з цих ініціатив, яка зараз існує, – це можливість державному виконавцю блокувати боржнику виїзд за кордон».

За словами начальника Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, держава повинна забезпечити створення умов, щоб сторона договору не могла безпідставно ухилятись від взятих на себе зобов’язань.

«Міністерство юстиції  на рахунок Державної виконавчої служби поставило значні цілі стосовно організації роботи. Всі ми знаємо, що на даний час запроваджена система приватних виконавців, однак Державна виконавча служба якісно здійснює свої послуги, готова стати безпосередньо захисником тих домовленостей, які були між особами і які не були виконані. Я кажу саме про договір, держава повинна забезпечити створення умов, щоб сторона договору не могла безпідставно ухилитись від взятих на себе зобов’язань».

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Мін’юст розширить функції нотаріусів та державних виконавців.

Також ми повідомляли, що Мін’юст встановлює більш жорсткий контроль за діяльністю реєстраторів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва