Віцеспікер Руслан Стефанчук прокоментував рішення КСУ щодо судової реформи Зеленського

12:00, 13 марта 2020
Газета: 1 (483)
Я не розумію, чому цифра у 200 суддів обґрунтована, а запропонована нами — ні: віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук оцінив рішення КСУ щодо визнання норм судової реформи Зеленського неконституційними.
Віцеспікер Руслан Стефанчук прокоментував рішення КСУ щодо судової реформи Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Віцеспікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі програми «Народ проти» прокоментував рішення Конституційного Суду України від 11 березня стосовно визнання положень судової реформи Володимира Зеленського неконституційними.

«Вам не здається, що турборежим призвів до хаосу? Бо законопроекти розробляються без участі фахівців та широкого громадського обговорення», — поставила йому питання ведуча.

Руслан Стефанчук на це зазначив: «Нещодавно КСУ визнав неконституційною судову реформу, яка писалася «визначними фахівцями». І тепер ми маємо в Україні два верховних суди: Верховний Суд та Верховний Суд України. І це вже розрулювати нашому парламенту.

Що стосується нового рішення, я встиг лише побіжно його проглянути.

Основне питання, яке ми ставили у своїй судовій реформі, — це зменшення кількості суддів Верховного Суду. Вони визнали це неконституційним з мотивів порушення процедури, бо не було Президентом погоджено таке скорочення з Вищою радою правосуддя. Хоча для мене взагалі неочевидно, чому існуюча сьогодні цифра у 200 суддів обґрунтована, а запропонована нами — ні».

Ураховуючи вже ухвалені зміни до процесуального законодавства, якими розвантажено ВС, на думку Руслана Стефанчука, «в нинішньому складі Верховний Суд буде займатися незрозуміло чим».

«Треба подивитися, як рішення Конституційного Суду відповідає іншому нюансу. Зазвичай рішення КСУ розглядаються 2-3-4-5 років. А це рішення було прийнято за лічені місяці. До того ж зарплата судді КСУ прив’язана до зарплати суддів ВС.

Мені треба ще детально вивчити всі ці речі, і тоді я зможу дати відповідь, чи є в цьому загрози для конституціоналізму», — сказав віцеспікер.

«Були роки, коли КСУ приймав два рішення у рік, і чи варті ці два рішення того масиву, який ми витрачаємо на утримання апарату КСУ? Зараз треба підійти дуже чітко до діяльності КСУ, особливо в частині про те, що покладається нова функція на КСУ — це так звані конституційні подання громадян щодо тлумачення відповідності законів. Це все треба вивчати», — підкреслив Стефанчук.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей