Без маски та перчаток у магазині: чи карають порушників карантину

16:31, 6 апреля 2020
У Кривому Розі жінку оштрафували на 17 000 грн за обслуговування клієнтів без маски.
Без маски та перчаток у магазині: чи карають порушників карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, за порушення правил карантину встановлена адміністративна відповідальність у виді штрафу від 17 до 34 тис. грн, проте в магазинах та на вулицях можна побачити людей, яких навіть високі штрафи не лякають.

Парламент доручив правоохоронцям притягувати до відповідальності осіб, які порушили загальнонаціональний карантин, запроваджений Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211. Проте карантин як порушувався, так і порушується, поліція рапортує про складені протоколи  суди закривають провадження.

Але чи закривають суди провадження за порушення правил карантину, зокрема, за перебування у приміщенні магазину без маски, розбиралась «Судово-юридична газета».

Так, суддя Дарницького районного суду м. Києва закрив провадження по справі про адміністративне правопорушення щодо притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до матеріалів справи № 753/5290/20, громадянин України здійснював реалізацію продуктів без маски та перчаток, чим порушив Постанову Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року, тобто вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

Під час засідання він вказав на те, що йому не було відомо про необхідність обов’язкового використання масок. Вислухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, суддя не вбачає в діях громадянина України порушення вимог п. п. 3 п. 2 Постанови КМУ № 211, оскільки роздрібна торгівля продуктами харчування не заборонена вказаною Постановою Кабінету Міністрів України.

Щодо обов’язкового використання масок та рукавичок, суддя зазначив, що диспозиція ст. 44-3 КУпАП є банкетною, тому серед ознак, які мають бути відображені при викладенні суті даного правопорушення, обов’язковим є наведення конкретного нормативного акту, яким встановлюється відповідні правила, та яких особа, що притягається до адміністративної відповідальності, не дотрималася, порушивши тим самим законодавчі приписи. Складений протокол вказаним вимогам не відповідає.

Проте є випадок, коли суд притягнув громадянку України до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину.

В м. Кривий Ріг в магазині м`ясної продукції «Ю», перебуваючи на посаді продавця, громадянка здійснювала відпуск покупців без марлевої захисної пов`язки, чим порушила вимоги постанови КМУ та протокол позачергового засідання Криворізької міської ради № 5 від 16 березня 2020 року, а саме п. 5.2, чим вчинила адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 44-3 КУпАП.

В судовому засіданні вона визнала себе винною у вчиненні адміністративного правопорушення. Додатково пояснила, що їй було відомо про правила здійснення торгівлі, вона була забезпечена засобами захисту роботодавцем. Однак, перебуваючи на робочому місці, здійснювала обслуговування клієнтів без захисної маски, яка була на шиї, оскільки в масці було важко дихати.

Враховуючи обставини справи, суддя визнав її винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, та наклав адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн.

Також ми писали, що суд покарав чоловіка за відсутність маски, наклавши 17 000 грн штрафу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки