Раді пропонують унормувати ветеринарну медицину

12:36, 14 апреля 2020
Законопроект покликаний врегулювати питання захисту тварин.
Раді пропонують унормувати ветеринарну медицину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту №3318 «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин». Авторами є група народних депутатів від фракції «Слуга народу» на чолі із Степаном Чернявським. Законопроект покликаний врегулювати питання захисту здоров’я та забезпечення благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів з урахуванням міжнародних зобов’язань України, зокрема у рамках Угоди про асоціацію з ЄС. 

Що пропонують депутати

Законопроектом пропонується запровадження європейської моделі віднесення хвороб тварин до таких, що підлягають повідомленню, передбаченої Регламентом ЄС 2016/429 про трансмісивні хвороби тварин.

За порушення вимог законодавства щодо виробництва, обігу та застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів пропонують карати штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а спеціалістів ветеринарної медицини – від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів.

За невиконання чи порушення карантинних заходів (карантинних обмежень) пропонують накладанням штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб  від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів.

За порушення вимог законодавства щодо правил утримання тварин пропонують карати накладенням штрафу від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законопроектом передбачаються нові правила виробництва, обігу та застосування ветеринарних лікарських засобів, аналогічні до тих, що закріплені в Регламенті ЄС 2019/6 про ветеринарні лікарські засоби. Зокрема передбачається безстрокова державна реєстрація ветеринарних лікарських засобів, на відміну від норм чинного Закону України «Про ветеринарну медицину», згідно якого максимальний термін дії державної реєстрації ветеринарного препарату становить 5 років. Ліцензуванню підлягатиме не тільки виробництво, а й імпорт, оптова та роздрібна реалізація ветеринарних лікарських засобів.

Законом передбачаються вимоги до проведення клінічних досліджень (випробувань) ветеринарних лікарських засобів, зокрема обов’язковість дотримання належної клінічної практики програми міжнародного співробітництва з питань гармонізації технічних вимог щодо реєстрації ветеринарних лікарських засобів (VICH).

Законопроектом передбачається зменшення кількості ветеринарних документів. Замість передбачених чинним Законом України «Про ветеринарну медицину» 5 таких документів (міжнародного ветеринарного сертифіката, ветеринарного свідоцтва, ветеринарної довідки, ветеринарно-санітарного паспорта на тварину та ветеринарної картки) пропонується видавати лише 3, а саме: міжнародний ветеринарний сертифікат – при переміщені за межі України, ветеринарне свідоцтво – при переміщені по території України та ветеринарний паспорт для ідентифікації тварин та зазначення стану їхнього здоров’я, діагностики, лікування, вакцинації тощо. При цьому скорочується строк на прийняття рішення про видачу або відмову у видачі таких документів з одного місяця до одного дня.

Ветеринарні документи, так само як і ветеринарні рецепти можна буде видавати як в паперовій, так і в електронній формі.

«Судово-юридична газета» писала, що Комітет з питань антикорупційної політики схвалив законопроекти про суд присяжних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду