Уряд може знову переглянути бюджет у червні-липні, — нардеп

14:06, 17 апреля 2020
В опозиції переконані, що проголосовані Радою зміни не рятують Україну від кризи.
Уряд може знову переглянути бюджет у червні-липні, — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 квітня Верховна Рада схвалила Закон №3279-д «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Особливості змін до бюджету у коментарі «Судово-юридичній газеті» проаналізував народний депутат, член Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

Як Ви оцінюєте зміни до бюджету?

Зміни до Державного бюджету 2020 року, які були проголосовані Радою, насамперед не рятують Україну від економічної, культурної та освітньої кризи. Серед цих трьох криз навіть важко виокремити, яка буде найбільш трагічна для українського народу. А в комплексі – це нищівний удар по українській державності.

Так, згідно зі змінами до Держбюджету, найбільше грошей піде на наповнення Фонду боротьби з коронавірусом. На цей фонд планують виділити, чи доцільніше було б сказати  — назбирати, 64,7 млрд грн. Додатково профінансують Пенсійний фонд: +29,7 млрд грн. І обслуговування державного боргу: +3,3 млрд грн.

Проте варто сконцентрувати увагу саме на скороченні бюджетних програм – кошти забрали у низки без сумніву необхідних для існування держави галузей. Найбільше скоротили пільги та житлові субсидії — їх буде зменшено на 8,2 млрд грн. Мої колеги — представники Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів стверджують, що це лише економія за рахунок теплої зими, але все ж таки кошти більшості споживачам вже виплатили, тому переконаний, що отримати пільгу на оплату компослуг на наступний опалювальний сезон буде ще важче. Тобто йде цілеспрямована оптимізація субсидіювання українців — з об’єктивних і не дуже причин.

Державний фонд регіонального розвитку недоотримає 2,6 млрд грн, а субвенції місцевим бюджетам на підтримку розвитку ОТГ зменшили на 100%, тобто на трохи більше 2 млрд грн. Не отримають місцеві ради і необхідних грошей на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів середньої освіти. Лімітували фінансування і на створення навчально-практичних центрів сучасної професійно-технічної освіти, яка у нашій країні й так перебуває у досить плачевному стані, і все утримання таких закладів переклали на плечі місцевих рад.

Виходить замкнене коло – грошей на місцях немає, а тому центри професійної освіти просто закривають, і таким чином формують недобір на робітничі спеціальності на трудовому ринку країни. Такий результат багаторічної реформи децентралізації в Україні… На жаль…

Не зберегли 250 млн грн на навчальне обладнання для університетів, 400 млн на базове фінансування науки у ВНЗ, 59 млн грн для підготовки кадрів у вишах. Без фінансової мотивації збоку держави цього року залишаться вчителі – у бюджеті для них «врізали» 1,5 млрд грн і рівень їхньої зарплати залишиться в межах 5 тис. грн за місяць… З такими підходами вчителі просто залишатимуть свою роботу і шукатимуть кращих способів заробітку.

Як би Ви оцінили видатки на медичну галузь?

Викликає занепокоєння фінансування медичної галузі. Насправді надбавки отримають ті медики, які були залучені до контакту із потенційними хворими на коронавірусну інфекцію, і лише на час карантину.

Доводиться констатувати той факт, що ці зміни не допоможуть Україні врятувати економіку і забезпечити належний соціальний захист, а тому черговий секвестр бюджету від Уряду очікуємо у червні-липні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду