Захист викривачів корупції покладуть на систему безоплатної правової допомоги: законопроект

12:19, 14 мая 2020
НАЗК створить Єдиний портал повідомлень для викривачів корупції: Галина Янченко.
Захист викривачів корупції покладуть на систему безоплатної правової допомоги: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції створить Єдиний портал повідомлень для викривачів корупції. Про це повідомила народний депутат України Галина Янченко.

Створення порталу підтримав Комітет з питань антикорупційної політики

Мова йде про законопроект № 3450 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів», який нещодавно потрапив до Верховної Ради. Саме у ньому міститься норма про повноваження НАЗК забезпечити ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів.

Нардеп нагадала, що діюче законодавство зобов’язує всі державні органи створити захищені анонімні канали зв'язку для повідомлень викривачів про корупцію, а також визнала, що на практиці, забезпечити повну анонімність - задоволення не з дешевих. Для цього необхідно виконати низку технічних умов, будувати таку систему довго і достатньо дорого. Вона може коштувати близько мільйона гривень.

В результаті створення Єдиного порталу повідомлень викривачів відпаде потреба для державних органів створювати окремий анонімний канал повідомлень,

Якщо закон ухвалять, то подання повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень буде здійснюватися через відкритий для цілодобового доступу Єдиний портал повідомлень викривачів та спеціальні телефонні лінії.

Такі звернення попередньо розглядатимуть протягом 10 днів з дня внесення цієї інформації до Єдиного порталу повідомлень викривачів.

Згідно із законопроектом із ЦПК виключається право НАЗК звертатися до суду із до суду з позовом (заявою) в інтересах викривача, а також можливість залучати НАЗК третьою особою до справи в інтересах викривача у зв’язку з повідомленням ним або членом його сім’ї про порушення вимог Закону України "Про запобігання корупції" іншою особою.

Аналогічні положення виключать з КАСУ.

НАЗК більше не буде забезпечувати правовий та інший захист викривачів, зазначену функцію покладуть на систему безоплатної правової допомоги.

Це пов’язано з наступним.

По-перше, працівники Національного агентства не є адвокатами, тому їх професійна готовність до представництва інтересів викривачів у судах є низькою

По-друге, відповідний структурний підрозділ Національного агентства складається лише із 17 осіб, на яких одночасно із повноваженням представництва в судах покладається багато інших обов’язків.

По-третє, НАЗК не має територіальних підрозділів, тоді як система БПД представлена у всіх областях України.

По-четверте, НАЗК наділено повноваженням проводити перевірки дотримання законодавства у сфері захисту викривачів усіма суб’єктами із внесенням обов’язкових приписів та накладенням штрафів на осіб, які їх не виконують. А це своєю чергою, створюватиме конфлікт інтересів та порушуватиме принцип рівності сторін у судовому процесі, адже в такому разі представник НАЗК, що діє на боці викривача отримуватиме перевагу, одночасно має можливість паралельно застосувати санкції до відповідача.

Раніше адвокати стали суб’єктами фінансового моніторингу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді