Ризики скасування Державної підсумкової атестації: що не так із законопроектом Зеленського

12:55, 17 июня 2020
Президент пропонує скасувати проведення Державної підсумкової атестації у цьому році.
Ризики скасування Державної підсумкової атестації: що не так із законопроектом Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 червня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект № 3669 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року». У ньому, зокрема, пропонується скасувати проведення Державної підсумкової атестації (ДПА) у цьому році. При цьому випускник зможе її добровільно скласти у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

«Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням».

На сьогодні при вступі до закладу вищої освіти враховується, окрім балів ЗНО, ще і середній бал атестата, куди входить і ДПА. Якщо команда президента прописує, що ДПА можна пройти на добровільній основі, виникає логічне запитання, чи не вплине це на те, що одні абітурієнти матимуть вищий бал за інших і відповідно отримають більше шансів навчатися на бюджетній формі навчання.

Також незрозумілою є ситуація з медалями. Хто з учнів отримає срібну, хто - золоту? Адже в законопроекті не прописано, наприклад, чи можна видати медаль за підсумком навчання загалом, без ДПА. При тому, що цей навчальний рік через карантин і так виявився надзвичайно урізаним: навчання зупинилося у березні де-факто.

Ситуація з учнями теж показова. Нещодавно Кабінет міністрів України відмінив пробне ЗНО. ДПА, як і пробне ЗНО, могла стати відмінним тренуванням для майбутніх здобувачів, аби перевірити свої сили, підготуватися до основного ЗНО, що важливо в умовах фактично відсутності традиційного навчального процесу протягом 2,5 місяців.

При цьому прикриватися інформацією про пандемію, аби виправдати скасування ДПА – не варто. За такою логікою можна і ЗНО скасувати, про що, до речі, ходять чутки, хоча Міністерство освіти і науки України офіційно спростувало це. При цьому, що у  ЗНО бере участь набагато більша кількість людей в одному місці, ніж під час того ж ДПА, яке здають лише вчорашні школярі. В МОН наполягають, що на ЗНО здатні забезпечити безпеку, відстань для здобувачів. То чому так само не можна і на ДПА зробити, яку простіше провести, а отже і посприяти учням в тренуванні перед тестами з одного боку, а з іншого - дати шанс покращити середній бал атестата.

Звичайно, є і прихильники скасування атестації в школі: багато хто вважає, що ДПА не потрібна, бо є ЗНО. Окремі спеціалісти кажуть про корупційні ризики, коли батьки намагаються у випускному класі всіляко покращити бали своїх дітей, у тому числі на ДПА, для кращого середнього балу атестата. У 2009 році, наприклад, не було ДПА і результат ЗНО прямо впливав на факт того, чи отримає випускник медаль. Однак дана практика була відкинута, адже не враховувала бал школи, а отже, ставила під сумнів професіоналізм вчителів і всі здобутки учня за час навчання. Можливо, команда президента вирішила взяти за основу саме цей досвід.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала інформацію стосовно можливого скасування ЗНО цього року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва