Мін’юст: у процедурах банкрутства не потрібні тимчасові мораторії

18:55, 17 июня 2020
Заступник міністра юстиції піддала критиці законопроект, який завтра Верховна Рада планує ухвалити в цілому.
Мін’юст: у процедурах банкрутства не потрібні тимчасові мораторії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Накладення мораторію на процедури банкрутства на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, та протягом 90 днів з дня скасування карантину, буде нести негативні наслідки для вітчизняного бізнесу. Про це сьогодні заявила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць під час інтерв’ю на телеканалі «Рада».

За її словами, завтра, 18 червня, до сесійної зали парламенту буде внесений для прийняття у другому читанні та вцілому проект Закону № 3322 «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

«Законопроект ініційований групою народних депутатів, і його мета, на перший погляд, дуже позитивна. Проте, на мою думку, це досить неправильний наратив», — зазначила заступник міністра.

На її переконання, за два роки дії Кодексу з процедур банкрутства суспільство звикло ставитися до даних процедур не як до чогось негативного, а навпаки, як до можливості відновити платоспроможність та повернути борги.

«Тому виходить, що коли деякі народні депутати говорять, що вони збираються цим законопроектом захистити бізнес, насправді все виглядає, як спроба позбавити бізнес можливості відновити свою неплатоспроможність», — наголошує Валерія Коломієць.

Вона нагадала, що Міністерство юстиції, професійна спільнота арбітражних керуючих, Національна асоціація банків України неодноразово заявляли, що вони проти даного законопроекту, адже він не пройшов експертного обговорення. При Міністерстві юстиції від самого початку дії Кодексу з процедур банкрутства була створена робоча група, до якої увійшли представники практично усіх стейкхолдерів даної сфери. Вони там регулярно збираються і опрацьовують концептуальні зміни, які пропонують вносити до, по суті, молодого Кодексу з метою його вдосконалення. Законопроект 3322 на цю групу поданий не був.

Заступник міністра також не погоджується з тим, що законопроект пропонує тимчасово, на період дії карантину, звільняти арбітражних керуючих від відповідальності за невчинення дій, передбачених цим Кодексом, якщо вони не можуть бути вчинені в умовах карантину. Вона знову нагадує, що Кодексом передбачена тільки дисциплінарна відповідальність арбітражного керуючого.

«Як голова Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих мушу сказати, що це дуже невдала ініціатива», — зазначає куратор арбітражних керуючих.

За її словами, досить часто на засіданнях ДК розглядаються скарги, пов’язані саме із непрофесійними або не дуже порядними діями деяких арбітражних керуючих, до яких, у разі підтвердження порушень, застосовуються дисциплінарні стягнення. Це дає можливість певному підприємству чи бізнес-структурі повернутися до процедур банкрутства вже з новим арбітражним керуючим. У разі ухвалення цієї норми Дисциплінарна комісія вже не зможе допомогти бізнесу, а недобросовісний арбітражний керуючий отримає можливості для маніпуляцій.

Заступник міністра вважає, що законопроект 3322 взагалі не має сенсу, адже є такий законодавчо закріплений інструмент, як форс-мажорні обставини.

«Якщо бізнес під час карантину бачить, що не може виконувати певні обов’язки, контракти, угоди, то він може спокійно скористатися цим механізмом, і в нього відпадає необхідність розпочинати процедури банкрутства. Таким чином, запропоновані зміни не лише не потрібні, а взагалі стануть кроком назад у тих реформах і новаціях, які були запроваджені в процедурах відновлення неплатоспроможності та банкрутства», — зауважила Валерія Коломієць.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду