Депутати взялися за ДСА: Комітет визнав роботу Зеновія Холоднюка незадовільною

12:40, 18 июня 2020
На думку депутатів, ДСА зірвала створення ЄСІТС та не забезпечила доступ до правосуддя.
Депутати взялися за ДСА: Комітет визнав роботу Зеновія Холоднюка незадовільною
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні 17.06.2020 року розглянув роботу керівництва Державної судової адміністрації України.

В порядку денному Комітету питання звучало таким чином: «Про зрив Державною судовою адміністрацією України запровадження системи електронного судочинства, обмеження доступу громадян до правосуддя».

Сам Голова ДСА Зеновій Холоднюк у засіданні Комітету участі не брав, а його позаштатного радника Голова Комітету Дмитро Лубінець не допустив до обговорення.

За результатами обговорення роботу Державної судової адміністрації визнали незадовільною через грубе порушення прав громадян на доступ до правосуддя. Депутати ставлять питання про кадрові зміни, адміністративні і дисциплінарні стягнення щодо керівництва.

Розгляд питання був ініційований народним депутатом України Тарасом Тарасенко.

Сам нардеп озвучив такі претензії в роботі ДСА:

  • невиконання ДСА обов’язків із запровадження ЄСІТС;
  • незадовільна робота Єдиного державного реєстру судових рішень;
  • незабезпечення на належному рівні роботи системи відеоконференцзв’язку для участі громадян в судових засіданнях;
  • неефективний розподіл коштів державного бюджету, які виділяються на фінансування судової системи, що призвело до непропорційних виплат коштів, призначених на преміювання та здійснення стимулюючих виплат працівникам апаратів судів;
  • неможливості забезпечення судів всім необхіднім для повідомлення громадян про призначення судових засідань;
  • самоусунення від вирішення проблем з забезпечення суддів та працівників апаратів судів засобами індивідуального захисту, засобами для обробки приміщень, призначеними для захисту від коронавірусу.

Депутат запропонував звернутися з відповідними запитами до Президента України, Кабінету Міністрів України, Мінфіну, Рахункової Палати, Держаудитслужби, Вищої Ради Правосуддя, Ради суддів України та омбудсмена для контролю.

Свою позицію нардеп Тарасенко обґрунтував так.

Коронавірус виявив дуже багато проблем з відправленням правосуддя, у тому числі електронного.

На даний час майже у всіх судах закінчилися кошти на відправлення поштової кореспонденції.

Ситуацію міг би виправити електронний суд, який не впроваджено.

У квітні, травні, червні призупинялися смс-відправки повідомлень для громадян про проведення судових засідань.

У червні також зривалися судові засідання в режимі відеоконференцій у зв’язку із тим, що в державному підприємстві «ІСС» проводиться службова перевірка, багато людей звільнилося.

Фактично блокувалася діяльність відеосервісу TrueConf. Почали надходити скарги, що зривалися судові засідання, в яких обвинувачені знаходяться під вартою.

Нові сервіси Easycon технічно не відповідають чинному законодавству, ні захисту інформації, ні кодексам процесуальним.

Крім того, депутату відомо, що надходять скарги на нерівність у заробітних. На звернення депутата ВРП порушила дисциплінарні провадження з цього приводу, проте їх розгляд не завершений.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка брала участь у засіданні Комітету під час засідання Комітету, повідомила, що сьогодні в Україні на коронавірус хворіють 54 працівники апаратів судів.

Людмила Денісова повідомила, що Офісом Омбудсмена постійно здійснюється моніторинг судів України. Перевіряється, в яких умовах відбувається правосуддя, як дотримуються права громадян, які доставляються на ці суди, як виконуються карантинні умови.

Так у 2019 році відбулось 108 моніторингових візитів. У 2020 році, попри карантинні обмеження, здійснено 40 візитів з метою перевірки дотримання протиепідемічних заходів під час здійснення правосуддя та дотримання прав громадян, які доставляються в суд.

Омбудсмен обурена тим, що ЄСІТС з липня 2018 року працює в тестовому режимі.

З початку 2020 року проведено майже 54 тисячі сеансів відеоконференцзв’язку з використанням популярного застосунку ZOOM, який має чимало недоліків. Зокрема, це незахищеність від зовнішнього втручання. Крім того, в судах практично відсутні технічні умови для таких процесів.

Омбудсмен звернула увагу, що дефіцит суддів в Україні складає 43%, що негативно впливає на дотримання конституційного права громадян України на правосуддя та дотримання розумних строків розгляду справ у судах.

Зазначила, що потрібно розв'язувати проблеми організаційного плану, а також матеріального, адже коштів на розвиток судових установ у бюджеті держави не передбачено. За вищевказане відсутня відповідальність керівництва Державної судової адміністрації України.

Наголосила, що у своїй щорічній доповіді надала рекомендації щодо усунення цих недоліків з боку Державної судової адміністрації України. Від ДСА отримала відповідь, що її рекомендації опрацьовуються для усунення недоліків.

 Раніше Комітет Ради підтримав законопроект про адміністративну процедуру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду